>

Новий етап на калійному ринку

22.02.2024

Автор: Дмитро Гордейчук

Дефіцит калію в сільськогосподарських ґрунтах є істотною загрозою глобальній продовольчій безпеці, відзначають вчені в матеріалах журналу Nature Food Для України це питання й раніше було актуальним, та чому зараз ситуація з калієм потребує більшої уваги?

Аналіз статті показує глобальні тренди на ринку калійних добрив, але крім глобальних змін українська економіка потерпає від змін, пов’язаних із війною. Це й логістика, зміни джерел поставок, здешевлення готової агропродукції, дефіцит обігових та відсутність кредитних коштів. Неочікувано, у нас виникли певні ринкові диспропорції як в споживанні (забезпеченні по видах добрив) так і в цінах.

Дослідженнями вчених з Університетського коледжу Лондона (UCL), Единбурзького університету та Британського центру екології та гідрології виявило, що у багатьох регіонах світу з сільськогосподарських ґрунтів вилучається більше калію, ніж додається.. Також автори дають ряд рекомендацій, як вирішити або зменшити вплив нестачі калію.

Калій є елементом, необхідним для росту рослин, він допомагає у фотосинтезі та диханні, а його нестача може гальмувати розвиток і знижувати врожайність. Щоб поповнити засвоєний рослинами калій, фермери використовують калійні добрива та складні добрива. Однак вони не завжди доступні за ціною, а зараз. Наприклад для України, навіть фізично. Дискусійним є і їх вплив на природне середовище.

В світі 20% ґрунтів мають ризиковано низький вміст оксиду калію

За даними авторів дослідження, від серйозного дефіциту калію страждають в середньому приблизно 20% населення Землі.

Дефіцит поживної речовини в сільськогосподарських ґрунтах в окремих регіонах були більш критичними – наприклад, 44 % сільськогосподарських ґрунтів у Південно-Східній Азії 39 % – у Латинській Америці 30 % – в Північній Африці і 20 % – у Східній Азії, головним чином через більш інтенсивну практику землеробства.

Як зазначають автори статті в Nature Food (Will J. Brownlie, Peter Alexander, Mark Maslin, Miguel Canedo-Arguelles, Mark A. Sutton & Bryan M. Spears), «незважаючи на різну надійність даних, глобальна тенденція за останні десятиліття показує, що під час збору врожаю видаляється більше калію, ніж вноситься. Повідомляється, що великі сільськогосподарські території, включаючи 75% рисових ґрунтів Китаю та 66% пшеничного поясу Південної Австралії, мають дефіцит «доступного для культур» ґрунтового калію».

«Виснаження калію, наявного в сільськогосподарських культурах, загрожує продуктивності сільськогосподарських культур і продовольчій безпеці в багатьох країнах. Зокрема, в Індії, незважаючи на сприйняття ґрунтів, багатих на калій, негативний баланс калію в ґрунті спричиняє втрати врожайності. Ці проблеми, загострені обмеженим або відсутнім калійним добривом, підкреслюють потребу в управлінні на певній ділянці. Подібним чином повідомлялося про зниження родючості культур через дефіцит калію в ґрунтах з високим вмістом калію в Південному конусі Латинської Америки, Північній Африці та на заході Сполучених Штатів».

Для поповнення калію на своїх полях фермери часто використовують мінеральні добрива, але ціни на них можуть бути нестабільними. На міжнародному ринку калійних добрив, загальна вартість калійвмістких добрив складає приблизно 15 мільярдів доларів США.

Серед постачальників домінують дванадцять країн, 80% поставок припадає на Канаду, Росію, Білорусь і Китай.

Канада, Білорусь і Росія разом володіють приблизно 70% світових запасів калію. Що стосується виробництва калію, Канада, Росія, Білорусь і Китай разом складають приблизно 80% світового виробництва. Хоча список країн – джерел калійних добрив складає 12 країн, на Канаду припадає 38% світової торгівлі калієм, Білорусь – 22% і Росію – 20%. Разом три країни володіють 80 відсотками міжнародного експорту калію.

Ціни на калійні добрива

У квітні 2022 року калійні добрива подорожчали на 500%. порівняно з попереднім роком. Це сталося в результаті збігу факторів, включаючи збільшення попиту на добрива, зростання цін на паливо, відновлення економіки після пандемії, низку дій урядів у всьому світі та російське вторгнення в Україну. Росія і Білорусь разом експортують близько 42 % глобальних поставок мінеральних калійних добрив, але після вторгнення Росії в Україну в 2022 році Велика Британія, США, Канада та ЄС запровадили імпортні санкції проти обох країн, порушивши глобальні поставки та посиливши стрімке зростання цін.

Для України ціни на калійні в квітні 2022 складали від 700 дол. США/т на калій 40% К2О до 1150-1170 дол. США/т (на кордоні) на калій хлористий 60% К2О.

В 2023 році ціни істотно знизились до 480-510 дол. США/т (на кордоні) за калій 60% К2О.

Головними джерелами поставки стали Йорданія, Ізраїль та Німеччина, тоді як до 2021 року головним постачальником була Білорусь.

Фермери не могли дозволити собі добрива

Після такого підвищення задрана в квітні 2022 вартість добрив впала приблизно на 50%. – але залишається дуже високою, що викликає занепокоєння щодо того, що фермери не матимуть достатнього доступу до добрив для підтримки запасів продовольства за нинішньої системи.

Враховуючи концентрацію та чутливість ринку, вчені закликали до кращого управління калієм і створення сильного міжурядового механізму координації. Автори аналізу зазначають, що в даний час немає національних або міжнародних політик або правил, що регулюють стійке управління калієм у ґрунті, подібне до тих, що стосуються інших основних поживних речовин для рослин, таких як азот і фосфор.

Чи багато 45 мільйонів тон калійних добрив для агровиробництва планети?

Як зазначено в статті Natural food, у 2021 році світове споживання калію досягло 45 млн т. Прогнозується, що до 2025 року світові потужності з виробництва калію зростуть до 69 млн т за рахунок нових шахт і проектів розширення в Білорусі, Канаді та Росії, а також запланованих проектів в Австралії, Еритреї та Великобританії.

Однак видобуток калійних солей викликає занепокоєння щодо здоров’я людини та має значний вплив на навколишнє середовище. Мільйони тонн відходів, головним чином хлориду натрію, можуть засолити грунт і підземні води, завдаючи шкоди рослинам і тваринам.

«Вплив видобутку та використання калійних солей у сільському господарстві на навколишнє середовище вимагає більш детального аналізу. Ми все ще не повністю розуміємо вплив штучного збагачення ґрунту калієм на сусідні екосистеми. Розумно керуючи поживними речовинами, такими як азот, фосфор і калій, ми може отримати багато переваг, запобігти забрудненню, збільшити врожайність і мінімізувати втрати поживних речовин. Йдеться про координацію нашого підходу для досягнення кращих результатів у сільському господарстві», – сказав провідний автор Вілл Браунлі з Британського центру екології та гідрології.

Як зазначає Дмитро Гордейчук (керівник ІА Інфоіндустрія) для України ситуація погіршується складної логістикою всіх видів добрив. Калійні добрива по суті в свої більшості це сировина (хлористий калій), і возити за 100+ дол. США/т те, що в інших джерелах коштує 290-300 дол. США/т для українців означає лишатись поза конкуренцією на світовому ринку не тільки в частині хімічної промисловості, а й в частині агровиробництва. Ми, наразі, втрачаємо власних виробників комплексних добрив саме з цієї причини.

Споживання калійних добрив в Україні в 2023 році перевищило 100 тис. тон, з них менш концентрованого калію хлористого 40% К2О українці купили в рази більше ніж в в 2022 році, а всіх видів РК добрив імпортували біля 17 тис. тон. В пікові роки споживання, наприклад в 2012 році, АПК Україні закуповував до 240 тис. тон калійних добрив. Наразі війна вплинула на логістику та зміну джерел калію, натомість, загальний стан агросектору показує кратне падіння споживання комплексних добрив.

Один із виходів для агровиробників – зменшення втрат калію в ґрунті

Дослідники також дали шість рекомендацій щодо політики та практик, щоб запобігти потенційному зниженню врожайності, захистити фермерів від нестабільності цін та вирішити екологічні проблеми.

По-перше, вони пропонують підготувати глобальну оцінку поточних запасів і потоків калію, щоб визначити країни та регіони, які піддаються найбільшому ризику.

По-друге, забезпечити можливість в окремих країнах відслідковувати, прогнозувати та реагувати на коливання цін на калійні добрива.

По-третє, вони пропонують допомогти фермерам підтримувати достатній рівень калію в ґрунті шляхом подальших досліджень впливу обмеженого калію на врожайність різних культур і ґрунтів, а також шляхом забезпечення оцінки впливу видобутку калійної солі на навколишнє середовище та розробки практик сталого використання.

Вони також говорять про розвиток циркулярної глобальної калійної економіки, яка мінімізує використання та максимізує повторне використання та переробку поживних речовин, а також про посилення міжурядової співпраці через ООН та інші агентства для розвитку координації глобальної політики відповідно до тієї, що розроблена для азоту.

Виробники добрив в Україні можуть покладатись тільки на себе. Ситуація критична у всіх сенсах. Логістика довга і занадто дорога. Конкурувати в умовах війни із сусідами, що вироблять РК та NPK добрива вкрай важко, тож треба просто виживати.

Свою думку та поради щодо виживання сьогодні нам надають провідні постачальники калійних добрив в Україну, це керівники компаній «Крафт Мінерал» та «Біоферт»

Комерційний директор компанії «Крафт Мінерал», Вадим Кулик поділився своїми думками щодо розвитку калійного ринку в Україні:

«На мою думку, світові ціни на калій хлористий наразі знаходяться в точці глибокого спаду. Ключові великі мільйонні ринки вже пробили позначку нижче 300 доларів, а деякі локальні ринки беруть калій хлористий по ціні вище 400 доларів. Європа теж має індикатив цін не нижче 350-370 євро/т на сьогоднішній день. Наразі ми бачимо дно ціни, оскільки глобальні ринки ще не провели свої тендери (Індія, Китай, Бразилія і Південно – Східна Азія).

Результати тендеру визначать низ цін і надалі, на мою думку, ми побачимо невеликий ріст по локальних ринках. По дрібнозернистому товару наразі вистачає, по гранулі вже пів року існує певний дефіцит у світі, коли Бразилія почне закупівлі, цей дефіцит збільшиться. Європа має наразі найдорожчі ціни, але в той же час має квоти і нижчі ціни на російський калій. Так, наприклад, Німеччина і Польща спокійно купують не малу частку російського калію. Тому і інші виробники змушені продавати по цінам максимум +20 Євро/т від цін російського санкційного продукту.

В той же час, український ринок калію в 2023 році показав стрімкий ріст по обсягах споживання. В першу чергу це зумовлено двома факторами, по перше ціна монопродуктів калій плюс DAP/MAP в комплексі було значно дешевше ніж NPK, по друге значно збільшились площі під посів цукрового буряку, який мав гарну рентабельність. Мій прогноз на 2024 рік, об’єм ринку навряд чи покаже схожий ріст від 2023 року, але і немає причин для його зменшення. По цінам, я думаю теж, ми не побачимо великого падіння, як деякі гравці ринку очікують, але і не буде великого росту, це буде відносно стала ціна.

На мою думку хлористий калій один із самих недооцінених наразі компонентів. Навіть карбамід на спекулятивному рості обігнав ціну на калій, що буває дуже рідко. Фосфорні добрива (DAP / MAP) завжди був на 30% дорожче калію, то зараз ми бачимо, що калій гранульований коштує 23-24 тисячі грн за тону, а фосфор, відповідно – 35-36.

Наразі в Україні представлені 3 основні виробника (джерела калію). Два виробника зі стандартним 60% калій хлором, це Йорданія (Араб Поташ Компані), яку наша компанія Крафт Мінерал і представляє в Україні, а також Ізраїль (ІСЛ). По 40% калію – лідирує Німеччина і виробник К+S.

Логістика. Питання дуже складне наразі, і це ключовий фактор ціноутворення калію в Україні. До ціни на ФОБ треба добавляти 100 доларів на тонні, і потім ще ПДВ на цю загальну суму. Плюс вартість грошей, оскільки від купівлі лоту до його прибуття в Україну час складає півтора місяці мінімум.

Дефіциту по калію не буде, якщо гравці ринку вчасно та ефективно спланують логістику, оскільки Україна відносно не великий ринок і будь-який виробник може забезпечити наші потреби, а наразі ми бачимо, що їх буде мінімум 3 постачальника.

Єдине на що треба звертати увагу, на своєчасну закупівлю, оскільки довга логістика, і не буде так, що аграрій захотів купити товар і отримає його за тиждень чи два, як було колись. Зараз як правило, товар який пливе, вже проданий, і залишки на складах вільні до продажу можуть бути тільки в кінці сезону. Тому готуватись треба завчасно.»

Директор компанії «Біоферт», Микола Фурман вважає, що роль калію, як основного елементу живлення рослин у нас недооцінена.

«Так, калій як і фосфор та інші елементи живлення присутні в ґрунтах у формі різних сполук.

Часто ці сполуки знаходяться у недоступній формі. Щоб відбулось вивільнення певних елементів і рослина змогла їх споживати – потрібно ряд біологічних і фізіологічних процесів, а також прямий вплив температур і вологості.

Якщо всі фактори ідеальні – немає дефіциту, але як тільки є відхилення – ми відразу бачимо негативні результати на врожайності і якості.

Не забуваємо , що ми давно перейшли до інтенсивної форми вирощування сільськогосподарських культур. Врожайність зростає, винос елементів живлення з грунту збільшується. За відсутності достатньої кількості органіки – компенсувати нестачу елементів в грунті можемо тільки за рахунок мінеральних добрив.

Щодо цін на калійні добрива і логістики:

Логістика дійсно велика частка у собівартості калійних добрив. Білорусь мала в цьому перевагу, щодо поставок в Україну, але , з початком російської військової агресії ринок пере-форматувався досить швидко.

Згадайте 2023 рік , коли від німецької компанії K+S було поставлено в Україну  – тільки Korn Kali близько 50 тисяч тон. І в принципі, навіть під час дефіциту, була конкуренція та зниження цін.

Якщо відкинути Росію і Білорусію – найближчі родовища від нас знаходяться на відстані 1200 км- в Німеччині . Це не так далеко. На даний момент поставки здійснюються авто транспортом і залізничним.

Це в сезон дорого, але ми домовились із виробником К+S і уже поставляємо по декілька повних регулярних потягів в місяць з заводу в Україну. Результат – наявність товару і ціни постійно знижуються. Потяг їде чотири-шість днів.

Перевага – швидка логістика , швидка реакція на зміну цін, завжди доступний товар.

В найближчих планах – поставка товару насипом і фасування його в Україні – це здешевить вартість на 10-12-%.

Також хочу відмітити що ми розпочали виробництво добрив в Україні із високоякісної сировини, таких як NPK, NK , та РК – в тому числі без хлорних . Результат – ціни на співвідношенні формули на 25-30% нижчі.

Я вірю, що найближчим часом калій буде більш доступний для с/г виробників, його роль у якості і кількості врожаю буде зростати.»

Інфоіндустрія – 2024 за матеріалами Natural Food

Читайте нас у Telegram

Популярні Новини

Підпишись на Infoindustry