Чи забере КАС у 2024 році частку ринку карбаміду в Україні?

content img
person photo
Дмитро Гордейчук

В 2023 році Україна ставила нові, цікаві рекорди з виробництва азотних добрив.

Так, карбаміду було вироблено тільки 436 тис. тон, тоді КАС – на 62% більше.

При тому, що загальне виробництво аміачної селітри було більше, ніж карбамідно-аміачної суміші, в окремі місяці, а саме, в березні, квітні, травні і липні обсяги виробництва КАС переважали обсяги виробництва селітри.

Це й не дивно, бо КАС завжди був дешевше в абсолютних цінах, а у відносних в міжсезоння він завжди цікавіше. Це означає, на одиницю азоту в КАС аграрій в міжсезоння витрачає менше.

Цим серйозно користувались саме агрохолдинги, тож КАС в обсязі до 780 тис. тон в 2023 році аграрії змогли купити завдяки закупкам в міжсезоння та завдяки великим закупкам агрохолдингами.

Ціни на КАС це теж цікавий момент. По-перше, вони так сильно не змінювались як ціна селітри. Пояснення просте – імпортний КАС не складав конкуренції, українські виробники вільно себе почували на ринку.

По-друге, КАС – це рідке добриво, а значить його транспортування, зберігання та внесення вимагає абсолютно інших підходів і викликає складності у аграріїв і навіть постачальників.

Але тим не менш, карбамідно-аміачна суміш найбільш перспективне добриво 2024 року, адже для її зберігання не потрібно дотримуватись жорстких норм безпеки, зберігати КАС можна на нафтобазах!

КАС надзвичайно гнучке добриво для внесення – його можна відносно легко розбавити, розчинити в ньому окремі види засобів захисту та інші спеціальні добрива / мікроелементи. КАС має пролонговану дію та разом із тіосульфатом є найкращим добривом для отримання високо-протеїнового зерна! Сірка з азотом працюють в синергії і навіть з порівняно низькими до інших азотних добрив нормами внесення таких добрив, ми можемо тримати вищий врожай по зернових.

Тож українські аграрії, попри війну та складний економічний стан обирають КАС, зараз доля КАС в основний азотних складає 29%.

 

Ми готуємо ґрунтовне дослідження ринку КАС із визначенням обсягів зберігання та логістичних спроможностей ринку. Дослідження можна замовити за адресою dg2000(@)ukr.net або за телефоном +380675366707
Дмитро Гордейчук, Інфоіндустрія

Читайте нас у Telegram

Популярні Новини

Підпишись на Infoindustry