Борщ подешевшає, бо ціни на капусту впали

Тенденція до зростання ціни на білоголову капусту, яка намітилась на ринку ще тиждень тому, тривала недовго. За даними моніторингу «Інфо-Шувар», за останні кілька днів, на гуртових ринках України ціни на продукцію знов впали до одного з найнижчих рівнів -1,2-1,5 грн/кг (0,03-0,04 EUR/кг). В середньому, за останній тиждень капуста в Україні подешевшала на 20%, а в порівнянні з минулим роком ціни сьогодні взагалі в 2 рази нижчі.

«Зниження ціни на капусту в листопаді відбувається досить часто, адже збирання врожаю в господарствах триває до кінця осені, а іноді ще і в грудні. В сезони, коли виробництво не є досить високим, ціни на продукцію починають зростати ближче до середини зими, напередодні Нового року або у січні. Цілком можливо, що в цьому сезоні ситуація на ринку буде розвиватись за подібним сценарієм, втім, впевнено спрогнозувати коли саме почнеться зростання ціни і наскільки суттєвим воно може бути досить важко. Справа в тому, що більшість українських господарств не мають чіткого плану щодо реалізації врожаю, закладеного в сховища. Рішення продавати чи ні приймається спонтанно, виходячи з поточного попиту і цін. Не рідко, під час зростання попиту та цін, фермери взагалі перестають продавати капусту, тоді перекупники та роздрібні мережі починають компенсувати дефіцит пропозиції імпортом. Саме тому, ми маємо непередбачені коливання цін, тобто, після суттєвого зростання настає несподіваний спад, а це, як відомо, є головною причиною втрат, особливо у перекупників», – коментує ситуацію Тетяна Гетьман, експерт плодовоовочевого ринку Східної Європи.

За даними пані Гетьман, сьогодні потужностей для зберігання в Україні цілком достатньо, для того щоб задовольнити внутрішній попит в капусті та інших овочах «борщового набору» протягом всього сезону. Також експерт наголошує на тому, що скорочення загального обсягу зберігання не є гарантією того, що в квітні ціна буде помітно вища ніж, наприклад, в грудні. «Протягом останніх 7 сезонів, з грудня по березень включно , капуста не подорожчала лише один раз — в сезоні 2011/2012 років. Але в інші роки зростання ціни було досить різним, від 7% до 200%. Найбільший стрибок ціни було зафіксовано в сезоні 2014/2015, коли капуста за період зберігання стала дорожчою майже в 2,5 рази. Минулий сезон також характеризувався своєю особливістю: перша хвиля зростання ціни була зафіксована в другій половині січня 2017 року, але вже на початку лютого ціни впали і лишались без змін майже до початку квітня, а потім раптово зросли одразу в 3 рази»,– розповіла експерт.

За даними «Інфо-Шувар», зараз середня ціна на капусту в Україні є досить низькою, тому про імпорт поки що не йдеться. Так, на гуртовому ринку «Броніше» у Варшаві сьогодні капуста коштує 0,10-0,12 (EUR/кг), тобто в 2,5- 3 рази дорожче, ніж пропозиція на гуртових ринках України.

Інфоіндустрія