Денис Марчук: «Ціни на основні харчі до кінця року продовжать зростання»

Заступник голови Аграрної партії України Денис МАРЧУК в інтерв’ю радіо Agro.fm проаналізував ситуацію на ринку основних продовольчих товарів.Експерт вважає, що 2017 рік є одним із найтяжчих для України в плані динаміки основних цін на продовольство. За деякими видами хлібобулочних виробів вони зросли майже на 20%,  і це незважаючи на те, що торік зібрали рекордний врожай – 66 млн тонн та експортували 44 млн тонн зерна. Все вказує на те, що цього року зберемо приблизно на 6 млн тонн збіжжя менше – 60-61 млн тонн. Звісно, цього обсягу цілком достатньо, щоб повністю забезпечити споживчі потреби населення, але виходячи з того, що Україна увійшла в смугу інфляційних ризиків, слід прогнозувати, що до кінця року ціни на хліб можуть піднятися на 5-15% в залежності від виробу, це пояснюється також змінами в оподаткуванні для аграріїв та збільшенням витрат на посівну майже на порядок.

Якщо говорити про групу овочів і фруктів, то ми бачили під час весняного піку, що ціни на продукцію, яка вирощується в теплицях, значно перевищили минулорічні показники, це було пов’язано зі збільшенням витрат виробників. На жаль, новий врожай не зміг знизити ціни на цю продукцію до тієї межі, як це відбувалося зазвичай кожного року. Бо холодна весна із заморозками завдала серйозних збитків овочівникам відкритого грунту. Якщо раніше пік овочевого виробництва зокрема огірків, томатів і капусти припадав, як правило, на кінець липня, то зараз через відомі проблеми з погодними умовами він перемістився на середину серпня. Зараз ми бачимо, що ціни на деякі види овочів знижуються, якщо капуста під час цінового піку навесні коштувала 16-20 грн кг, то сьогодні її можна придбати за 8-12 грн кг, цибуля поступилася в ціні на 5-6 гривень, буряк – на 3-4 гривні, морква так само, картопля – на 2-3 гривні. А коли почнеться збирання картоплі в північних та центральних регіонах, то ціни на бульбу становитимуть не більше 3-4 грн за кг, прогнозує Денис Марчук.

На м’ясному напрямку – теж спостерігається постійна тенденція до зростання цін. Наприклад, вартість свинини зросла з початку року на 20%, а порівнюючи із 2016 роком, на всі – 45%. Сьогодні ціна свинячої вирізки в різних регіонах України коливається в межах 100-125 грн кг, за кг яловичини просять близько 130 гривень. Доступнішим м’ясним виробом залишається курятина, якої українці споживають найбільше: за кг філейки родині доводиться віддавати близько 80 гривень, за тушку – близько 55 грн. Зростання цін на м’ясо обумовлено змінами в оподаткуванні, коли аграрії були переведені зі спецрежиму ПДВ на систему державної підтримки, яка себе не виправдала.  Другий фактор: у країні значно скоротилося поголів’я свиней. Якщо у 2015 році у всіх видах господарств налічувалося 7 млн 300 тисяч голів,  в 2016 – 7 млн 100 тисяч, то сьогодні – 6 млн 700 тисяч. Поголів’я зменшується і через низьку рентабельність, яка впала внаслідок недосконалої системи підтримки і поширення  АЧС. Окрім цього в 2017-му майже в чотири рази проти минулого року зросли експортні поставки цієї продукції, що призводить до її зменшення на внутрішньому ринку.

Восени може виникнути складна ситуація з цінами на молочку, бо хоч нібито іще триває сезон великого молока, закупівельні ціни на сировину екстра-класу зросли на 5-10 копійок залежно від регіонів. Далі, на мою думку, молочний ринок буде розвиватися за сезонним сценарієм: виробництво молока зменшуватиметься, традиційно на осінь зростатиме рівень споживання, а тому прогнозуємо подорожчання молочної продукції на 5- 15 відсотків в залежності від видів. На ринок тисне і скорочення поголів’я корів та зменшення обсягів виробництва молока на 6,7% проти минулого року. Одне слово, ціни на основні продукти до кінця року продовжуватимуть зростати.

Інфоіндустрія

Читайте нас у Telegram

Пов’язані теми:

Популярні Новини

Підпишись на Infoindustry