«Епіцентр Агро» оцінив урожайність пізніх культур

 На підприємствах «Епіцентр Агро» практично завершили збирання однієї з пізніх с/г культур – соняшнику.

«Враховуючи, яким складним був цей рік для сільського господарства, врожай непоганий. На всій посівній площі, а це понад 46 тис га, маємо рівень урожайності соняшнику в середньому 3,2–3,3т/га. Вже повністю завершено збирання соняшнику класичних гібридів на площі 9613 га із середньою урожайністю 3,48 т/га, а також на завершенні збирання високоолеїнового соняшника, який займає 82% у загальних площах посівів соняшнику в агрохолдингу в цьому сезоні. Його врожайність складає 3,14-3,15 т/га на площі 37 тис га», — прокоментував Богдан Черемха, заступник керівника департаменту з аграрних питань, директор з виробництва холдингу «Епіцентр Агро».

В південно-східній частині Вінницької області з досить низьким рівнем забезпечення вологою протягом усього вегетаційного періоду, де також розташовані підприємства агрохолдингу середня  продуктивність соняшнику на площі понад 8,5 тис. га склала 2,75 т/га.

У жовтні «Епіцентр Агро» приступив до збору посівів зернової кукурудзи. За результатами моніторингу та попереднього аналізу, на площі понад 70,5 тис га в цілому по холдингу середня урожайність цієї с/г культури становитиме на рівні 7-8 т/га.

В південно-східній частині Вінницької та Київській і Черкаській областях з низьким та критичним рівнем вологозабезпеченості ґрунту, планується отримати продуктивність качанистої на рівні 5,0-6,5 т/га.

«В трьох кластерах Хмельницькій області (Західний, Північний та Антоніни), агрономи агрохолдингу розраховують отримати врожайність кукурудзи в межах 9-10 т/га. Проте цей показник є меншим, ніж раніше, бо протягом останніх трьох останніх років кукурудза в заліку була 11 т/га», — прокоментував Богдан  Черемха.

За його словами, отримані результати, безумовно, дають підставу осмислити та переглянути підходити у гібридній політиці щодо цієї культури. «А саме – зміни підходів у підборі групи стиглості гібридів кукурудзи, їхньої реакції на зміну температурного та водного режимів, генетично закріпленої посухостійкості, а також системи живлення і обробітку ґрунту в залежності від мікрозонального розташування кластерів», — акцентує увагу  директор з виробництва Богдан Черемха.

Він підкреслив, що погодні умови у 2019/2020 маркетинговому сезону для українських агровиробників були вкрай не сприятливі. Станом на 1 квітня запаси продуктивної вологи в ґрунті складали лише 130-160 мм. Тому від нестачі вологи найбільше постраждали озимі культури. «Це негативно позначилося на показниках продуктивності полів. Ми не досягнули запланованих  показників. На площі в агрохолдингу більше 22 тис га зібрали зерна озимої пшениці з урожайністю 5,4 т/га. Дещо краща ситуація у Західному кластеру на Хмельниччині, де на площі  6,4 тис. га маємо майже 6 т/га пшениці», — додає Богдан Черемха.

ІА,,Інфоіндустрія ,,