Ізраїльські вчені виводять посухостійкі томати

Глобальне потепління вже давно підняло посухостійкість в ТОП вимог до селекціонерів, коли мова йшла про створення сортів зернових, олійних та технічних культур. Під час селекції гібридів овочевих культур основний акцент ставився на стійкість до хвороб, врожайність та якість продукції. Все ж кліматичні зміни внесли свої корективи.

Ізраїльські вчені почали активніше працювати над створенням посухостійких томатів. Селекціонери з Єврейського університету в Єрусалимі та інших установ визначили дві області генома томатів, поєднання яких дозволяє підвищити врожайність і посухостійкість культури. Неназваний поки сорт, наділений цими характеристиками, виявився придатним для вирощування в екстремальних погодних умовах. В порівнянні з сучасними комерційними томатами він може отримувати вдвічі менше води на ту ж площу і показувати хороший результат. 

Для створення сорту було проведено схрещування з диким сортом з пустель Західного Перу. Це схрещування в дозволило отримати згадане поєднання областей геномів, що підвищило врожайність на 20-50% в посушливих та у нормальних умовах.

Наразі нові гібриди знаходяться на стадії вивчення та вдосконалення, проте в найближчі 2-3 роки очікується поява на ринку перших комерційних томатів.

Повідомляє AgroPages

Читайте нас у Telegram

Підпишись на Infoindustry