Китайські вчені дослідили імунітет рослин до кили

Кила – одна з найпримітивніших, а тому і найбільш нетипових хвороб рослин. Класичні фунгіциди мало як можуть допомогти контролювати цю хворобу хрестоцвітих культур.
Вчені під керівництвом CHEN Yuhang и ZHOU Jianmin продемонстрували механізм стійкості культур до кили на прикладі ріпаку. В Китаї щорічно до 4 млн гектарів уражається цим збудником, що призводить до втрати 20-30% врожаю. Збудник без проблем зберігається в грунті до 20 років, а стійкі гібриди перестали бути стійкими після останніх мутацій хвороби.

Вченим вдалося виділити новий ген стійкості, що має новий механізм дії. До того ж цей ген охоплює широкий спектр штамів. Ген “вмикається” в кореневій системі у відповідь на проникнення збудника і саме в тій зоні, де він розвивається. Робота гену тісно пов’язана з кальцієм, який проявляє захисну функцію в кореневій системі.

Відкриття вчених дозволяє сподіватись, що в найближчому часі з’являться нові гібриди з широким спектром стійкості, що не буде обмежувати ріст та продуктивність рослини. Ген стійкості буде вмикатись в потрібний час у потрібному місці.

Повідомляє AgroPages

Читайте нас у Telegram

Підпишись на Infoindustry