Кожна друга хлібина в Україні веде свій рід із одеського Селекційного

В Одеській області працівники Експериментальної бази «Дачна» Селекційно-генетичного інституту Національного центру насіннєзнавства та сортовивчення провели захід «День поля». Фермерам продемонстрували 72 види озимої пшениці та ячменю. Одні з них дають гарні врожаї навіть за посухи, інші – без додавань добрив чи додаткової обробки полів технікою. Тож агровиробники можуть обрати собі культуру для посіву, виходячи з умов вирощування.

Саме ж поле бази «Дачна» є «материнським серцем» для посівів зернових по всій Україні. “День поля” відвідали кореспонденти Укрінформу.

У Селекційно-генетичному інституті понад 100 років займаються селекцією пшениці. Інститут уже створив 148 сортів цієї культури, які занесені до Державного реєстру.

– Максимальна врожайність наших пшениць може сягати 120 центнерів з гектара. Навіть не маючи добрив та інших ресурсів, аграрій може отримати з насіння одеської селекції стабільний врожай на рівні 40 центнерів, – каже  керівник державного підприємства Експериментальна база «Дачна» Селекційно-генетичного інституту Михайло Семеніхін.

За словами Семеніхіна, кожна друга хлібина в Україні випікається з борошна, отриманого з пшениці одеської селекції. Це зерно займає 70% українського ринку.

Так, створивши сорт, науковці передають його на “Дачну”. Тут насіння розмножують, а потім продають аграріям. За рік підприємство реалізує близько 2,5 тисячі тонн сертифікованого насіння, яке дає гарантований врожай.

Експериментальне поле розбите на смуги – кожна засіяна окремим сортом пшениці. Нині тут вирощують такі сорти, як «Валькірія», «Перспектива», «Катруся Одеська», «Мудрість Одеська» тощо.

За словами академіка, керівника відділу селекції та насінництва пшениці Селекційно-генетичного інституту Національного центру насіннєзнавства Миколи Литвиненка, найпопулярніший сорт у аграріїв Півдня – “Мудрість Одеська”.

– Він має відмінні показники якості зерна екстра-сильної пшениці. Морозо- та посухостійкий, добре реагує на добрива – з ними врожайність значно підвищується. Має дуже гарні хлібопекарські якості, – зауважує науковець.

Один із топових сортів – “Катруся Одеська”.

– У “Катрусі” є генетична вставка від жита, що дозволило різко підвищити стійкість сорту до посухи та хвороб. Цей озимий сорт має потенціал врожаю до 100 центнерів, дає стабільні результати. Витривалий до пізніх посівів, – додає Литвиненко.

ДЛЯ СТАБІЛЬНОГО ВРОЖАЮ СОРТИ МАЮТЬ БУТИ ЖАРОСТІЙКИМИ

Литвиненко каже, що зерно українських селекціонерів у порівнянні з іноземними значно виграє за показниками вмісту білка, якості клейковини, має високі хлібопекарські властивості.

– Із пшениці від одеських селекціонерів виходить чудовий хліб. Коли ми в лабораторіях перевіряємо клейковину українських і закордонних сортів, це, як кажуть в Одесі, дві великі різниці. Сучасні українські сорти мають «силу борошна» до 500 одиниць –  це дуже гарний показник якості. Ми працюємо над стійкістю пшениці до захворювань, низьких температур, зокрема її різкого зниження, – наголосив науковець.

– Для стабільного врожаю сорти мають бути жаростійкими. Посуха буває в різні періоди, часто – під час фарбування зерна. Пшениця немов гарно виглядає, є сподівання на врожай, але кілька днів спеки з низькою вологістю повітря можуть різко все змінити, – коментує науковець.

Зауважує, що врожай пшениці збільшують, зокрема, знижуючи висоту рослин.

– Покращуються ознаки колосу, пушистість. За рахунок селекції врожайність підвищується у 2,5 разу, – зауважує Литвиненко.

 

Читайте нас у Telegram

Пов’язані теми:

Популярні новини

Підпишись на Infoindustry