03.11.2024
У той час, коли дерева, що вже встигли порадувати своїм різнокольоровим вбранням, повільно скидають листя, готуючись до зимового сну, з-під землі проростають найніжніші квіти. На тлі сірого ґрунту в променях осіннього сонця їх лілові віночки переливаються різними відтінками подібно рідкісним сапфірам. Втім, рослини ці справді коштовні, адже це крокус посівний (Crocus sativus), з якого виробляють найдорожчу у світі пряність – шафран. Зараз грам її для кінцевого споживача коштує майже 700 грн, що лише в 5 разів менше за ціну банківського золота і в 15 разів дорожче за срібло!
Власний кореспондент «Думської» в українській Бесарабії побувала на плантації шафрану, розташованій на півдні Одеської області.
Чудо-поле площею 40 соток розквітає другу осінь поспіль: зведенням вишуканої культури в селі Підгірне Білгород-Дністровського району займається родина Надії та Михайла Кучер. Подружжя із задоволенням погодилося показати своє миле квіткове господарство.
Про шафрановий бізнес Надія Кучер знала і раніше, багато цікавилася цим напрямком, але поштовхом стала та обставина, що жінка дізналася про державну програму Служби зайнятості, яка виявилася цікавою для розвитку власної справи. Надя пройшла курси, підготувала бізнес-план, успішно захистила та отримала стартові кошти. На них вона придбала сушильне обладнання.
Шафран – культура сама по собі невимоглива та незатратна. Вона росте на одному місці до семи років. Тут основні витрати йдуть на посадковий матеріал. Ми його, до речі, купували в Голландії. Звичайно, раз на місяць рядки треба просапати. Але ж роботи ці ведуться у вересні, коли вже немає виснажливої спеки. Поливу культура не вимагає, хіба що зовсім небагато при аномальній посусі, – розповідає Надія.
Ще один важливий момент: шафран не втрачає своїх чарівних властивостей упродовж семи років. Тож маточки зібрали, висушили, у баночки склали і все. Немає необхідності будувати склади для зберігання прянощів. Одним словом – золотий бізнес. Був би б золотим, якби не одне АЛЕ – відсутність масового збуту. Поки ж бессарабські шафранники реалізують свій дорогоцінний товар через інтернет, соцмережі та серед знайомих крафтовиків, які використовують барвисту пряність у своєму виробництві.
З’явись гарний збут шафрану за кордон, за грам прянощі можна було б виручати 7-8, а той 15-20 доларів, на внутрішньому ринку ж поки що пропонують по 1,5-2 долари (споживачеві доводиться платити набагато більше). Зрозуміло, такі гроші виробнику невигідні, тому й розширювати свою плантацію Надія з Михайлом не поспішають.
Але як тільки з’явиться нормальний ринок збуту шафрану, квіткових полів восени в області стане набагато більше. До речі, з наявної ділянки цього року подружжя думає отримати близько 5 кг спеції. Минулого року було 1,5 кг.
На завершення кілька слів про користь найдорожчої спеції у світі. За інформацією фахівців, шафран посилює імунітет людини, чистить кров, печінку, оновлює організм на клітинному рівні. Він сильний антисептик. Він заспокоює нервову систему, але при цьому сприяє розумовій концентрації. Тому в родині Кучерів популярний шафрановий чай, який у сезон заварюють безпосередньо із свіжих квіток.
Виходить, що будь-який продукт з шафраном покращує здоров’я. А Надія, окрім чистої спеції, пропонує покупцям ще шафрановий мед і сухі квітки крокусу.