Лохина та волоські горіхи очолюють рейтинг привабливості для експорту серед культур плодово-ягідної та овочевої груп

Складено рейтинг привабливості для експорту з України культур плодово-ягідної та овочевої груп.

Про це розповів економіст інвестиційного відділу FAO Андрій Ярмак під час онлайн-дискусії на тему «Плодоовочевий експорт до Китаю», повідомляє Mizez.

Цілком очікувано очолила рейтинг лохина, після якої розташувались волоські горіхи.

Далі в рейтингу йдуть:

заморожена суниця,

малина і черешня,

яблука,

свіжа ожина,

гарбуз і слива,

спаржа і цибуля та заморожені вишня й ожина,

кавуни.

Рейтинг складали на основі бальної оцінки наступних факторів: кліматичні переваги території України для вирощування культури, транспортабельність, рівень технології вирощування, частка в собівартості затрат на робочу силу, частка в собівартості транспортних витрат, досвід експорту з України, зростання світового імпорту, зростання експорту з України.

Найбільші кліматичні переваги Україна має в вирощуванні лохини, яблук і вишень. А от для вирощування черешень наш клімат не дуже підходить.

Найбільшого розвитку технологій вирощування Україна досягла по таких культурах, як горіхи, яблука та цибуля.

Найменший розвиток технологій серед вищеперерахованих культур спостерігається в сегментах гарбузів, спаржі й кавунів.

Дешева робоча сила найбільше надає конкурентну перевагу таким продуктам, як суниця, свіжа малина, черешня, ожина і спаржа. А висока частка транспортних витрат виступає перешкодою для експорту заморожених суниці й вишні а також яблук, сливи й цибулі, але найбільше — кавунів.

Найшвидше зростає світовий імпорт лохини. Також спостерігається швидке зростання імпорту таких продуктів, як свіжа малина, черешня та свіжа ожина.

Скромними темпами зростає світовий імпорт горіхів, яблук, замороженої малини і особливо ожини. Зростання світового імпорту суниці, замороженої вишні, спаржі, цибулі, кавунів, гарбузів і сливи демонструє середні темпи.

Інфоіндустрія