На що звертати увагу, щоб обрати безпечний фермерський продукт на ринку

Так хочеться купити свіжі домашні продукти на ринку, але лячно?

Ринок – справжнє гастрономічне натхнення для господині. Тут вам і стиглі огірочки для салату, і хрустка зелень щойно з грядки, і наливні червонобокі яблука, і домашня курочка для наваристого супу, і теплий запашний хліб, і яєчка вдвічі більші за магазинні, і вершки, що ідеально збиваються у крем… А соління-копчення – від їхніх пряних ароматів паморочиться в голові. Стільки всього фермерського хочеться купити саме тут, а не у супермаркеті з його «пластмасовими» імпортними продуктами без смаку і запаху.

Але проходячи рядами, є й ті, що утримуються від покупок. Як турботливі дружини та матусі, що піклуються про здоров’я своєї родини, вони не певні у якості та безпечності всіх цих харчових продуктів і не можуть достеменно сказати «А мені це можна?», «А дитині можна?».

Побоюємось і не купуємо, бажаючи уникнути зайвих клопотів. І часто-густо позбавляємо себе рідних українських, по-справжньому корисних та вітамінних продуктів. Тож як бути?

Дійсно, відповідальність за неякісний фермерський продукт на нашому столі несе не тільки виробник, який знехтував гігієнічними нормами на стадіях виробництва та обігу продукції. А й ми самі, коли були недостатньо пильними чи проінформованими, власноруч придбавши неякісні товари. Добра новина в тому, що сьогодні у кожної господині є реальні, гарантовані державою, можливості контролювати ситуацію і купувати свідомо. Ось кілька порад, як обирати дійсно безпечні фермерські продукти для вас та вашої родини.

Запитуйте у продавця підтверджуючі документи. Залежно від того, який саме харчовий продукт і де (у супермаркеті, фермерській крамниці, на ринку тощо) обираєте, ви можете попросити «Сертифікат відповідності», «Декларацію виробника» або «Протокол лабораторного дослідження». Якщо вам надали один із трьох документів, значить, продукт тут можна сміливо купувати.

Пам’ятайте, «ловити рибку у каламутній воді» вигідно шахраям. Відповідальним фермерам немає чого приховувати, і вони готові за першим запитом надавати повну інформацію про свій продукт та виробництво. І не варто соромитись своїх вимог – коли мова про здоров’я вас і ваших близьких, не існує такої речі, як надмірна прискіпливість.

Вивчайте термін придатності продукту. Ця інформація прописана не етикетці. Локальні фермерські продукти реалізовуються здебільшого протягом 24 годин з моменту їхнього виробництва чи збору. Короткий термін придатності – одна з ознак натуральності продуктів та відсутності у них консервантів.

В жодному разі не купуйте товари, термін придатності яких добіг кінця! Адже в цьому випадку дійсно якісні та корисні продукти перетворюються на ідеальне середовище для розмноження хвороботворних бактерій.

Разом з терміном придатності візьміть до уваги умови зберігання товару у місці продажу. Наприклад, молочні, м’ясні продукти, кондитерські вироби, що зберігаються в антисанітарних умовах та без холодильника, можуть становити смертельну загрозу здоров’ю. У прямому сенсі тримайтесь якнайдалі від таких продуктів, аби не провести наступні дні у лікарні.

Зважайте на ціну. Високоякісні фермерські продукти зазвичай до 30% дорожчі, ніж доступні аналоги масового виробництва. Невеликі виробники пропонують досить обмежені партії продукції, вкладаючи у цю справу кропіткий труд та величезні ресурси. Вони не заощаджують на дотриманні стандартів якості та безпечності продуктів, технологічних інструкцій, гігієнічних норм протягом всього процесу «від лану до столу». Безвідповідальні фермери, заощаджуючи на виробничих процесах, можуть пропонувати нижчу ціну.

Ретельно обирайте місце реалізації. Якщо ви купуватимете харчові продукти на стихійному ринку, на розкладці у підземному переході або з тротуару біля автобусної зупинки, ви жодним чином не будете застраховані від неякісного товару. Навіть якщо доброзичлива продавчиня переконує вас, що продукт «свіженький», він зрештою може виявитись зіпсованим, простроченим та завдати серйозної шкоди здоров’ю. Бо ніяк не перевірити, за яких умов його виробляли та зберігали. До того ж вам не буде куди звертатись зі скаргами, окрім як до самого горе-продавця.

Інша ситуація – агропродовольчий ринок. За законом тут створюються належні умови для реалізації фермерської продукції на спеціально оснащених місцях та дозволяється торгувати лише із висновком від лабораторії санекспертизи. Це означає контроль за дотриманням санітарних норм. Однак і вам самим треба бути уважними, знову ж таки, запитуючи у продавця підтверджуючі документи, вивчаючи термін придатності й умови зберігання харчового продукту. Чеків тут, звісно не видають, проте ви можете звернутись до адміністрації ринку з вимогою притягнути до відповідальності недобросовісного продавця.

У фермерських лавках та супермаркетах теж купувати надійно. Оскільки на кожен продукт торговельна мережа вимагає від виробника документальні підтвердження безпечності харчових продуктів, специфікації та стандартні базові документи. Безвідповідальні фермери такі перевірки просто не пройдуть.

Також на відміну від ринків, у магазинах вам гарантовано нададуть торговий чек – документ, який підтверджує де саме і коли ви придбали продукт. За його наявності продавець або виробник зобов’язані замінити зіпсований харчовий продукт на продукт, який є придатним до споживання, або повернути вам сплачені кошти.

Слідування таким простим порадам дозволить вам уберегти свою родину від небезпек, що їх несуть неякісні продукти, та поповнити родинний раціон корисними місцевими фермерськими товарами.

Будьте свідомим споживачем, котрий дбає про своє здоров’я і безпечність харчових продуктів. Тож споживаймо свідомо! Більш інформації про те, як обирати безпечні фермерські продукти та споживати свідомо знайдете у чат-боті «А дитині можна?» за посиланням https://www.facebook.com/adytynimogna.

*Ця діяльність стала можливою завдяки підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) у рамках Програми USAID з аграрного і сільського розвитку (АГРО), яка виконується компанією Chemonics International. 

 

Інфоіндустрія