01.12.2018
Про стан та перспективи нуту в Україні спеціально для Інфоіндустрії та Агро ФМ розповів Бушулян Олег, кандидат сільськогосподарських наук, заступник директора компанії Євросем в рамках 3 Міжнародної конференції «БОБОВІ КУЛЬТУРИ. Нові ринки. Нові можливості», яка відбулась 29 листопада у м. Києві
Переваги нуту порівняно з іншими бобовими?
Нут – одна з найбільш посухостійких культур серед групи зернобобових світового землеробства. В наш час, коли іде стабільна тенденція клімату до аридизації, саме вирощування культур здатних протистояти цим небезпечним явищам природи є однією із основних причин їх вирощування. Нут одна із найдавніших культур світового землеробства, її вирощують протягом більш 10 тис. років. Сьогодні займає у світі третє місце за площами посіву та валовими зборами насіння серед бобових культур. його вирощують у найбільш спекотних та посушливих зонах світу, а продукція має стабільно високий попит.
Чим саме нут зацікавлює агровиробників?
Є кілька причин чому зацікавилися цією культурою: головне висока рентабельність. Останні два роки ціна на товарну продукцію нуту перевищувала 1 тис. дол./т. А його урожайність становить від 10 до 40 ц/га, легко порахувати скільки можна заробити з одиниці площі, коли середня вартість вирощування складає 500-650 дол/га. В цьому році ціна поки що дещо менша, але як для нової культури вітчизняного виробництва, яка націлена на експорт, це нормально. З часом вона вирівняється, і на мою думку, реальна ціна на товарне насіння нуту повинно бути на рівні 650-750 дол./т, що є досить привабливою.
Також немаловажне питання – високе агротехнічне значення нуту. Строки її сівби між ранніми та пізніми ярими культурами, збирання по закінченню жнив зернових культур. Рано звільняє поле, що надає можливість добре і завчасно підготувати поле під зернову групу. А головніше, з агрономічної точки зору, як бобова культура у симбіозі з азотфіксувальними бактеріями здатна засвоїти 100-150 кг/га азоту з атмосфери, задовольняючи себе цим елементом, а 30% залишається з рештками для наступних культур.
На які саме ключові моменти (завдання) направлена селекція нуту?
Нут доволі молода культура з точки зору селекції. Ціленаправлена селекційна робота у великих об’ємах почалася досить недавно, у світі це 60-70-ті, в Україні 90-ті роки двадцятого століття, і тому чималих селекційних досягнень поки що доволі мало. Основні напрями селекційної роботи це звісно продуктивність та якість продукції. Середня урожайність нуту у світі на рівні 7-8 ц/га, тоді як в Україні можна отримувати у кілька разів більше. Головне це стабільність продуктивності за роками та зонами виробництва. Немаловажний напрям це створення стійких до збудників хвороб сортів.
Із розширенням ареалу розповсюдження культури в Україні ми бачимо нові напрями селекції: створення сортів із нейтральною реакцією до тривалості світового дня для північних та центральних регіонів, створення сортів стійких до надлишкової кількості опадів в період дозрівання, створення сортів стійких до низьких температур в період проростання.
Інфоіндустрія
Читайте нас у Telegram