23.07.2023
Молока і м’яса стає менше і на столах і в коморі – стан продовольчого забезпечення м’ясо-молочною продукцією під час війни.
З часу повномасштабного вторгнення в Україні загострилися проблеми продовольчого ринку, які назрівали вже кілька десятиліть. Війна призвела як до зміни наповненості продуктового кошика, так і до падіння обсягів виробництва. Об’єктивно оцінив ринок та перспективи м’ясо-молочної галузі Іван Миколайович Стефанишин, радник директора з питань агропромислового комплексу оптового ринку сільськогосподарської продукції «Шувар» м.Львів.
В Україні галузь тваринництва в структурі виробництва займає заледве 23%, в той час у Польщі – 41%, Німеччині – близько 80%. Молочна галузь країни – найбільш проблемна в агропромисловому комплексі,- каже Іван Миколайович.- Довоєнні негативні тенденції скорочення поголів’я і виробництва молока значно загострились. Корів за час повномасштабного вторгнення поменшало на 201%, в промисловому секторі на 12%. За перший квартал минулого року виробництво молока знизилось майже на 14%.
Найбільша проблема м’ясного ринку – брак свинного ресурсу. Його не вистачає з 2021року, коли заборонили ввезення генетичного потенціалу з Європи через африканську чуму. В той період вибуло близько 30% поголів’я. А в час війни додаткові втрати – ще мінус 15% в областях окупованих та таких, де ведуться бойові дії. По птиці – на ринку є запас. Прогнозований спад цієї галузі цьогоріч на 7-8%, але він не вплине на український кошик, бо в Україні рівень споживанню набагато нижчим за виробництво.
Як змінилася цінова пропозиція?
Аналітика оптового ринку «Шувар» відповідає загальнонаціональним трендам. Цінова пропозиція і долі тут зараз найбільш об’єктивні. Адже за нашою аналітикою – період весна-літо-почато осені – це час закупівлі на ринках, 70% купують м’ясо й молокопродукти тут. А вже у пізньоосінній та зимовий час переходять у супермаркети і магазини біля дому.
Протягом року з літа 2022 по літо 2023 року молочні продукти подорожчали найменше серед продовольчих груп. Молоко пастеризоване 2.6% – подорожчало на 13%, сири м’які – на 11%, масло тваринне – на 13%, сметана 15% – на 19%.
По м’ясу у нас є першочерговою є проблема ціни на свинину. За останній рік тут ріст на понад 30%. По птиці ціни зросли лише на 17%. Через зменшення рівня доходів у категорії м’яса і споживчі настрої змінилися – почали споживати на 9-10% менші об’єми. Загалом в продажах на оптовому рикну нині у нас 46% – м’ясо птиці, 34% – свинина і 8,6% яловичина.
Які є можливості вирішення ситуації?
Альтернатива здешевлення свинини та часткового відновлення ресурсу – використання запасів зерна, які вже не будуть експортовані. Ефективний інструмент – пропустити їх через свинарство. Я прогнозую, що керівники-підприємці так і зроблять. Якщо зерно використати для свинарства, за розрахунками економістів, можемо отримати близько 6 млрд гривень доданої вартості. В молочному напрямку – ефективним кроком стало б прискорення процесу створення сімейних молочних фермерських господарств, які хоча частково замінять особисті селянські господарства. Імпорт молочної групи фактично не зріс. А це було б чудово. Якби буле видима позитивна динаміка – вона посприяла б стабілізації ціна на тверді сири, де найбільше підвищення. Нині в сезон великого молока ситуація більш-менш лагідна. Але без експорту-імпорту вона стане критичною на осінь. Якщо не відкриється кордон – ми відчуємо дуже серйозні підвищення цін і стан дефіциту основних груп молокопродуктів.
Читайте нас у Telegram
Пов’язані теми: