Площі під високоолеїновим соняшником в Україні в новому сезоні можуть збільшитися на 20-30%

В минулому сезоні премія в реалізації високоолеїнового соняшнику б’є рекорди, перевищивши $60-100. А тому виробники у всьому світі дуже охоче переходять із традиційного соняшника на високоолеїновий.

Українські аграрії намагаються йти в ногу з цим трендом. Аналітики ринку прогнозують, що площі високоолеїнового соняшнику в Україні в новому сезоні можуть збільшитися з 450 тис га до 600-650 тис га. Деякі агрохолдинги планують в 2020 році засіяти високоолеїновими гібридами 60-80% своїх соняшникових площ.

Варто нагадати, що високоолеїновий — це соняшник із вмістом в олії понад 82 % олеїнової кислоти омега‑9 (мононенасичена жирна кислота) і низьким вмістом лінолевої кислоти омега‑6 (поліненасичена жирна кислота). Перевагою даного типу соняшнику є те, що високоолеїнові гібриди виведено традиційними методами селекції, а не зміною генетичного коду, як у сої та ріпаку. Генетичний потенціал вмісту олеїнової кислоти в олії таких гібридів соняшнику є найвищим серед усіх олійних культур — до 95 %.

Першочерговими причинами розвитку галузі високоолеїнової соняшникової олії стали популяризація здорового харчування у розвинених країнах, а також потреба світової жироолійної промисловості у нових видах олії, які мають необхідні якості, але при цьому є дешевшими, порівняно з олією з аналогічними характеристиками, наприклад оливковою. Високоолеїнова соняшникова олія має найвищий вміст вітаміну Е (альфа‑токоферолу) — 45 мг/100 г. Це природний антиоксидант, що зміцнює імунітет людини, зменшує ризик виникнення ракових захворювань і хвороб серцево‑судинної системи, які на сьогодні є основною причиною смертності серед населення.

 Тому останні роки частка високоолеїнового соняшнику постійно зростає і становить близько 10 % від усього виробництва соняшнику у світі. Наразі частка високоолеїнового соняшнику у структурі виробництва соняшнику в Україні становить близько 7 %.

Інфоіндустрія