Попит на ранні сорти картоплі зростає

Новий час диктує нові тренди у селекції насіннєвих сортів картоплі. Сьогодні на піку популярності ранні сорти, що вирощуються на поливі, однак «мода» на картоплю постійно змінюється. Про світові та вітчизняні тенденції картоплярства розповів директор компанії «Агріко Україна» Микола Гордійчук, передає прес служба компанії.

— Останнім часом картоплю української селекції вирощують катастрофічно мало українських господарств. Чому склалась така ситуація і як можна її змінити на користь вітчизняних сортів?

— Насправді українських сортів багато. Загалом в Державному реєстрі України зареєстровано більше 180 сортів картоплі. Це ті, які дозволені до поширення в Україні. Серед них близько половини – це сорти української селекції.

Але згідно з опитуванням виробників, які вирощують картоплю, українську селекцію вирощують близько 20% фермерів. Решта 80% вирощують сорти іноземної селекції. Опитування проводила компанія «Клеффманн Групп» на замовлення Української Асоціації виробників картоплі.

Сорти українські є, їх досить багато, але насінництво українських сортів не так сильно розвинене, як в іноземних селекційних компаніях. На це є об’єктивні причини.

Не можна казати, що українські сорти гірші, чи менш врожайні. Просто, з точки зору комерційності та маркетингової підтримки, західні компанії більш активні на ринку. Вони вміють розвивати насінництво своїх сортів і популяризувати його серед виробників та кінцевого споживача.

Водночас виробники українських сортів ставляться до цього дещо інакше. В свої часи була планова, централізована закупівля. Виробники чітко знали, що в них гарантовано куплять всю картоплю. Тому ніхто особливо сорти не просував.

Селекція була, але самого насінництва не було. І тільки зараз, останні кілька років, «Інститут картоплярства НААН України», «Чернігівеліткартопля» почали активно популяризувати свої сорти.

— З часом «мода» на сорти змінюється, якими є сьогодні тренди у насінництві картоплі?

— Західна селекція досить швидко відреагувала на зміни клімату. Наразі дуже багато західних компаній реєструють надранні або ранні сорти. Водночас українська селекція відреагувала дещо пізніше, запропонувавши свої сорти.

Виходячи на ринок пізніше на кілька років, є вірогідність того, що хтось цю нішу вже зайняв. А виведення сорту займає 12-15 років. Тому, про те, що буде через кілька років, варто було б думати ще 10 років тому.

Саме 7-10 років тому світові селекційні компанії почали працювати над сортами картоплі, стійкими до певних хвороб. Зараз в асортименті компанії «Агріко» з’явився сорт «Алюетт» з червоною шкіркою. Це сорт, який можна вирощувати зі значно меншим застосуванням хімічних препаратів. В Німеччині та Голландії його вирощують саме, за так званою технологією БІО.

У світі все рухається у бік сталості, «зеленої планети», зменшення хімічного навантаження. Тому сорти, які є стійкими до хвороб і вірусів, стають дедалі популярнішими.

Популярними стають і засухостійкі сорти. Волога перетворюється на дуже дефіцитний ресурс. Тому перед фермерами, особливо Західної Європи стоїть питання: як зменшити використання води під час поливу. Один із факторів, це саме використання засухостійких сортів, або сортів, стійких до високих температур.

Наприклад наш сорт «Арізона» якраз такий. Вже третій рік поспіль він умовно займає перші місця у рейтингу врожайності зважаючи на високі температури і на засушливе літо. Так, наприклад, того року цей сорт показав врожайність 92 тонни з га в Черкаській області, в цьому році – 67 тонн з га в Броварському районі на Київщині.

Якщо коротко, то на світові тренди в картоплярстві сьогодні впливають: сталість, стійкість до хвороб та вірусів, використання сортів у технології вирощування БІО з меншим застосуванням води.

— Чи впливає ціна на вибір сортів картоплі? Побутує думка, що закордонні набагато дорожчі від вітчизняних.

— Суттєво ціна не відрізняється. Вартість першої репродукції голландських чи німецьких сортів і першої репродукції української селекції, йдуть приблизно на одному рівні. Це якщо говорити про базове насіння або сертифіковане.

— Можливо критерієм вибору є врожайність?

— Якщо ми говоримо про високі репродукції, врожайність українських і голландських сортів, сильно не відрізняється. Однак, якщо говорити про компанію «Агріко», то система насінництва у нас більш розвинена, ніж в інших українських компаній.

Спочатку ми проводимо тестування сорту. Підбираємо сорт для певного регіону і популяризуємо його серед фермерів. На всіх заходах, які ми проводимо і в яких беремо участь (семінари, дні полів), ми показуємо переваги конкретного сорту у відповідності з тим, до якого сегменту він належить.

Неможливо порівнювати ранній сорт, скажімо з сортом середньопізньої групи. Якщо ми беремо ранні сорти, скажімо «Рів’єра» чи «Арізона», ми їх порівнюємо з аналогічними сортами аналогічної групи інших компаній.

На сьогодні безумовними лідерами у нас є саме сорти «Рів’єра» та «Арізона» — це рання група. За ними йдуть сорти середньостиглої та середньопізньої груп.

— Кілька останніх років колосальною популярністю користуються саме ранньостиглі сорти картоплі, це через зміни клімату?

— Саме так. Вже в другій половині червня і в липні останнім часом спостерігаються доволі високі температури, а картопля за температури, яка перевищує 25-28 градусів, сповільнює ріст. Безперечно, що та картопля, яка може набрати товарну масу до настання високих температур, сьогодні користується більшим попитом.

Однак і пізні сорти користуються чималим попитом. Якщо вони здатні витримати велику літню спеку і потім, вже в серпні, продовжують вегетувати, то вони, безумовно, дають більший врожай ніж ранні сорти.

Але ми бачимо, що дедалі більшої популярності набувають ранні сорти, що вирощуються на поливі. Сьогодні спостерігається саме такий тренд.

Крім ранньостиглої групи, серед фаворитів — сорти картоплі, які йдуть на переробку. Драйвером картоплярства сьогодні є не столовий ринок, і це простежується навіть у країнах Заходу, а сорти, які використовуються на чіпси, фрі. Там є і стабільне замовлення, доволі часто і певна стабільна ціна.

Це дає фермеру певну визначеність в нинішню епоху суцільної невизначеності. Тому останнім часом ми бачимо, що саме ці сорти почали активно тестуватися насіннєвими компаніями, деякі нові сорти увійшли до Державного Реєстру в Україні. Все це знову ж таки завдяки виходу на ринок компаній з переробки картоплі на чіпси, або проєктів по фрі.

— Як щодо перспективності середньостиглих сортів?

— Ці сорти зазвичай показують найкращі результати на Волині, Хмельниччині, Тернопільщині та Львівщині. Тому, що там достатньо вологи. Для картоплі волога – доволі значний фактор. Цьогоріч в названих раніше регіонах ми спостерігаємо, що навіть деякі наші середньостиглі сорти показали результати 47-50 тон з гектару. Все це завдяки тому, що на Західній Україні було достатньо опадів.

Водночас центральна Україна або Північ (Чернігівська та Київська області) цьогоріч потерпали від засухи у літній період. Аналогічні сорти постраждали також. Врожайність була нижчою на 15-20%, ніж на Заході України.

Тому, якщо йдеться про вирощування картоплі на поливі, такі сорти мають перспективу і перевагу. Якщо говорити про вирощування без поливу – є ризик потрапити у засуху і отримати нижчий врожай.

 

 

Інфоіндустрія