Серед органічної продукції українці найбільше вживають молочні вироби

Загальний обсяг продажів органічної продукції в Україні у 2018 році склав близько 6700 тис. кг на суму 590 млн. грн. В мережах представлено понад 1000 найменувань сертифікованих харчових продуктів - це молочні та м’ясні продукти, крупи, борошно, макаронні вироби, рослинні олії, напої (фруктові/овочеві/ягідні соки, березовий сік, трав’яні чаї), чорний та білий шоколад, консервовані продукти (наприклад, ягідні пасти, сиропи, джеми), овочі та фрукти тощо. Між тим рівень довіри та обізнаності щодо органічних продуктів в Україні залишається низьким, стверджують експерти.

Обсяги органічної продукції щороку невпинно зростають: у грошовому еквіваленті ринок органічної продукції в Україні в 2018 році виріс у понад 2,5 рази в порівнянні з 2017 роком. При цьому світовий органічний щороку зростає на 10% в грошовому еквіваленті.

На першому місці за споживанням органічної продукції знаходяться молочні продукти. Це дуже хороший тренд, адже це продукти з доданою вартістю, відзначив Сергій Галашевський, директор «Органік Стандарт».

ТОП-5 найулюбленіших органічних молочних продуктів українців — молоко, кефір, сир кисломолочний, йогурт та масло. До десятки лідерів також увійшли: сметана, ряженка, сир твердий, напої кисломолочні, маса сиркова та бринза. Такі дані дослідження ТОВ «Органік Стандарт».

Лідером серед круп є вівсяні пластівці. «Вони йдуть з великим відривом. Також популярні гречка та органічне борошно», — додав Галашевський.

Вітчизняний ринок органічних продуктів гальмують низький рівень обізнаності населення. «Рівень освіченості населення має зростати. Питання також в купівельній спроможності населення. Для розвитку важлива регіональна присутність виробників. Труднощі логістики призводять до того, що органічний борщ набагато дорожчий, ніж звичайний», — розказала Наталія Прокопчук, представниця швейцарсько-української програми QFTP, під час органічного медіа-бранчу.

Кількість сільськогосподарських земель, зайнятих під органічним виробництвом, сьогодні складає 0,7% (309 100 га за результатами 2018 року) від всіх сільськогосподарських земель України, а за оціночними даними проєкту TNA в Україні потенціал для органічного землеробства складає близько 4 млн. га.

ІА «Інфоіндустрія»