Три групи сільгоспвиробників з Херсонщини встановили гуміреактори для виробництва органічних добрив

Три групи сільгоспвиробників з Херсонщини встановили гуміреактори та наступного сезону весною 2020 року будуть використовувати ефективне та корисне органічне добриво – гумісток. Дію гумістоку на ґрунти потрібно додатково вивчати, щоб дізнатися про ефект на різні культури. Однак отримані позитивні результати вже свідчать про можливість впровадження цієї технології у плодоовочевий та зерновий сектор. Про це 22 січня повідомив Український проект бізнес-розвитку плодоовочівництва (UHBDP).

Лідери груп виробників «Бузок» з Олешківського району, «Овочева пошта» та лідерка-фермерка Світлана Богданова з Голопристаньського району в жовтні 2019 року стали учасниками еко-туру, який організував Український проект бізнес-розвитку плодоовочівництва та Земля Таврії. Під час туру фермери на власні очі побачили, як працює гуміреактор, як з відходів рослин за допомогою корисної флори створюється унікальне добриво, поспілкувалися з винахідником гуміреактора, вченим агрономом Іваном Бураковим.
Фермери так загорілися ідеєю встановити такий агрегат у своїх господарствах, що вже реалізували її.

Такий гуміреактор дозволяє економити на агрохімічних обробках та добривах до 30% коштів, що безумовно дозволяє більше заробити у підсумку.  Препарат забезпечує рослину поживними речовинами, а також захищає від багатьох шкідників. Іван Бураков підкреслює, що 1 л концентрату достатньо розвести у 100 літрах води та обробляти насадження 1 раз на 7-10 днів.

Гуміреактор працює за принципом компостного контейнеру. Для переробки найкраще підходить м’яка трав’янисто-соломиста біомаса, яка немає щільних дерев’яних часток, оскільки вони розкладаються значно довше. Після завантаження контейнера-реактора у закладену біомасу додають або вже готовий гумісток, як посівний матеріал, або спеціально підібрані, біологічні препарати, які містять необхідну біоту. Ці організми розпочинають аеробне (з доступом кисню) розкладання рослинних залишків у реакторі. Ефективність цих організмів вражає: біомаса рослинних залишків об’ємом на кожний 1 м3, що завантажена у реактор, за одну добу у літній період ущільняється на 15 см по всій площі та виробляє до 15 л готового біопрепарату. Таким чином, кожен фермер може самостійно визначити об’єм реактора аби забезпечити його необхідною кількістю рослинних відходів.

Дію гумістоку на ґрунти потрібно додатково вивчати, щоб дізнатися про ефект на різні культури. Однак отримані позитивні результати вже свідчать про можливість впровадження цієї технології у плодоовочевий та зерновий сектор. Вирощування продукції відбувається за допомогою добрива, отриманого шляхом перетравлення органічних продуктів у гуміреакторі. Зелена біомаса – головний ресурс для гуміреакції, вона утворюється природнім шляхом безпосередньо на території користувача і має бути раціонально утилізована. Тому використання гуміреактора є доцільним, оскільки він вирішує три принципові питання: підвищення родючості ґрунтів, захист рослин та утилізація рослинних залишків. Все це має комплексний позитивний ефект при вирощуванні плодоовочевої продукції, яка стає більш привабливою для кінцевого споживача за ціною та якістю.

Інфоіндустрія

Читайте нас у Telegram

Популярні новини

Підпишись на Infoindustry