06.02.2017
Про це свідчать дані Продовольчої і сільськогосподарської організації (ФАО) ООН. Індекс цін на продукти (FFPI), який розраховується ФАО ООН, виріс в січні 2017 року на 2,1% в порівнянні з груднем 2016 року – до 173,8 пункту. Це найбільше значення показника з лютого 2015 року. У порівнянні з січнем минулого року світові ціни на продовольчі товари зросли на 16,4% (або на 24,5 пункту). «Стрибок світових цін в січні викликаний значним подорожчанням цукру, різким зростанням експортних цін на зернові культури та рослинні олії. Ринки м’ясної і молочної продукції були більш стабільними», – наводить цитату і доповіді ФАО агентство RNS.
Дослідження ФАО показує, що світові ціни на зернові культури в січні виросли на 3,4% в порівнянні з груднем, встановивши піврічний максимум. Це, головним чином, пов’язано з поганими погодними умовами в низці регіонів, які можуть привести до скорочення врожаю в 2017 році. Кукурудза подорожчала в основному за рахунок зростання попиту в Південній Америці, ціна рису зросла на очікуваннях збільшення світового попиту, а також зниження обсягів експорту з Індії. Світові ціни на рослинні олії в січні виросли на 1,8%, продемонструвавши зростання третій місяць поспіль. Подорожчання даної групи товарів пов’язано в першу чергу із зростанням світових цін на пальмову олію, які досягли максимуму за 30 місяців. Вартість цукру на світовому ринку зросла в січні на 9,9% в порівнянні з груднем на тлі очікувань скорочення обсягів виробництва в 2017 році. Очікування пов’язані зі зниженням обсягів поставок двох найбільших виробників і експортерів цукру – Бразилії та Індії. Індекс цін на м’ясо і молочні продукти в грудні практично не змінився, зазначається в доповіді ФАО.
Інфоіндустрія
Читайте нас у TelegramПов’язані теми: