У 2020 році прибутки сільськогосподарських підприємств зросли майже у 1,5 разу – Інститут аграрної економіки

За попередніми розрахунками Інституту аграрної економіки, прибутки сільськогосподарських підприємств у 2020 році зростуть до 58,4 млрд грн, тобто на 47,7 % перевищать показнику 2019 року, поінформував директор Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» академік НААН Юрій Лупенко, презентуючи розробку «Очікувані показники собівартості продукції, її дохідності, прибутковості та рентабельності в сільськогосподарських підприємствах України у 2020 році: методика і розрахунки (грудень 2020 року)».

За його словами, такий результат досягнуто виключно за рахунок зростання прибутків у рослинництві, які збільшилися на 55,2 %. При цьому прибутки у тваринництві зменшились на 2,9 млрд грн.

Найбільші прибутки сільськогосподарські підприємства одержали на виробництві соняшнику – розрахунково 21,1 млрд грн, пшениці – 19,0 млрд грн, кукурудзи на зерно – 11,9 млрд грн, ріпаку – 6,6 млрд грн, а також молока – 3,8 млрд грн.

Найбільші збитки, зазначив науковець, підприємства галузі одержали на виробництві яєць – 4,9 млрд грн, а також вирощуванні:

великої рогатої худоби – 1,4 млрд грн,

свиней – 0,7 млрд грн,

птиці – 0,35 млрд грн,

цукрового буряка – 0,28 млрд грн,

гороху – 0,25 млрд грн.

Зростання прибутків сільськогосподарських підприємств відбулося виключно за рахунок цінового чинника, внаслідок якого дохід – виручка від реалізації – збільшився проти 2019 року на 5,1 %, а у рослинництві – на 5,9 %. Водночас повна собівартість реалізованої продукції зросла на 0,3 млрд грн (+0,1 %), а у рослинництві – зменшилася на 3 млрд грн (-1,1 %).

Зменшення обсягів виробництва сільськогосподарської продукції у підприємствах галузі на 14 % не дало можливості відновити рівень прибутків 2016-2018 років, коли вони складали 70,8–76,4 млрд грн. Крім того, зростання прибутків проти 2019 року досягнуто переважно за рахунок сприятливої цінової ситуації на світовому та внутрішньому ринках, підсумував Юрій Лупенко.