У Сумах з’явиться науковий осередок для дослідження особливостей вирощування сої

Вирощування сої – напрямок відносно новий для українських аграріїв, та все ж таки, на думку багатьох експертів він є дуже перспективним, оскільки виробництво продукції з цього роду бобових стрімко зростає. Із сої виготовляють борошно, крупи, олію, додають її у корми для тварин. А ще популярним на ринку є соєве молоко, соєве м’ясо та сир тофу, особливо в умовах поширення вегетаріанства та екологічних тенденцій.Однак, культура ця є досить вимогливою у вирощуванні, тому вимагає додаткових знань від аграріїв. Досліджувати особливості вирощування та захисту соєвих посівів взялися у Сумському національному аграрному університеті. Для цього тут планують ввести додаткову навчальну програму в рамках дисципліни «Рослинництво», а також створити демо-ділянки під сою, на яких студенти зможуть проводити дослідження та відпрацьовувати практичні навички. Планують у СНАУ започаткувати і регіональні навчальні програми для фермерів, які вирощують чи планують вирощувати сою.

Підгрунтям для створення такого наукового осередку із дослідження сої як аграрної культури стало підписання меморандумів між Сумським НАУ та окремо факультетом агротехнологій та природокористування і ТОВ «Дунайська соя».

«Ці меморандуми передбачають вирішення досить конкретних завдань: підготовка фахівців з поглибленою спеціалізацію по вирощуванню сої з врахуванням рекомендацій провідних компаній; закладка на базі СНАУ демо-ділянок під вирощування сої, реалізація на базі університету навчальних програм для практикуючих фермерів, проведення спільних наукових досліджень та багато іншого. Я хотів би подякувати директору ТОВ “Дунайська соя” Оксані Просоленко та всім причетним за цю співпрацю. І хочу додати, що шлях, коли бізнес знаходить університет для співпраці досить важкий, але він того вартий!» – Прокоментував підписання меморандуму ректор Сумського НАУ Володимир Ладика.

Інфоіндустрія

Читайте нас у Telegram

Пов’язані теми:

Популярні новини

Підпишись на Infoindustry