Україна посідає останнє місце серед країн Європи у Глобальному індексі продовольчої безпеки 2022 року

Пандемія, війни та екстремальні погодні умови підкреслюють необхідність захисту глобальних продовольчих систем

 

Україна посідає останнє місце серед країн Європи у Глобальному індексі продовольчої безпеки 2022 року, розробленому The Economist Intelligence Unit за підтримки Cortevа Agriscience

Пандемія COVID-19, політична нестабільність, інфляція, зростання цін на продукти харчування та екстремальні погодні явища у 2022 р. продемонстрували крихкість глобальної продовольчої системи та вплив цього на глобальну продовольчу безпеку. Economist Impact опублікував одинадцятий щорічний звіт про Глобальний індекс продовольчої безпеки (Global Food Security Index, GFSI), який оцінює стан продовольчих систем у 113 країнах. За результатами аналізу, глобальна продовольча безпека продовжує погіршуватися, після досягнення свого піку в 2019 році. Стан продовольчої безпеки в Україні погіршився суттєво – країна посідає 71 сходинку Індексу серед 113 країн, хоча в минулому році її місце було 58.

Індекс, розроблений компанією Economist Impact за підтримки міжнародної сільськогосподарської компанії Corteva Agriscience, представляє глибокий аналіз того, як основні принципи доступності, наявності, якості та безпеки, а також сталості та адаптивності в регіоні впливають на продовольчу безпеку в усьому світі. Новим цього року є включення критичних показників середовища продовольчої безпеки, які пов’язують сільськогосподарські ініціативи, як наприклад доступ до сільськогосподарських ресурсів та інвестиції в дослідження та розробки, з продовольчою безпекою.

Нові метрики демонструють повну картину продовольчої системи, висвітлюючи моменти, які погіршувалися протягом років, зокрема якість і безпеку продуктів харчування, адже показники по цих критеріях впали на 4% між 2019 і 2022 роками. Продовольча система також залишається дуже вразливою до кліматичних впливівпосух, повенів та відсутності достатньої кількості води для сільського господарства.

Хоча глобально показники Індексу показують, що за останні кілька років рівень доступності сільськогосподарських ресурсів по шкалі рейтингу покращився, але загалом в сільському господарстві показники залишаються низькими, включаючи відсутність державних витрат на сільськогосподарські дослідження та розробки, іригаційну інфраструктуру та поліпшення родючості ґрунту.

Підвищення стійкості продовольчої системи має першорядне значення, зазначає Economist Impact у глобальному звіті. Показники GFSI показують, що країни стикаються з безпрецедентним зростанням цін на продовольство та голодом. Світ знаходиться на критичному перехресті. Щоб запобігти значним ризикам у глобальній продовольчій системі, необхідно здійснити довгострокові структурні інвестиції.

«Побудова довгострокової системної стійкості має бути пріоритетом, якщо ми хочемо припинити поширення тенденції погіршення продовольчої безпеки в усьому світі, — сказала Пратіма Сінгх, керівник відділу політики та аналізу в Economist Impact. Це потребує залучення та дій усіх учасників продовольчої системи — урядів, бізнесу, прибуткових організацій та споживачів».

Corteva прагне збагатити фермерство і сільське господарство, надаючи виробникам інструменти, необхідні для продовження зростання. Аналіз цих найважливіших показників може допомогти фермерам розширити можливості та сприяти залученню інвестицій у сільськогосподарські дослідження та розробки.

«Довгострокова продовольча безпека залежить від вирішення деяких основних проблем у сільськогосподарській галузі, які впливають на фермерів, сказав Тім Гленн, виконавчий віце-президент підрозділу «Насіння» Corteva Agriscience. Підтримка розробки Глобального індексу продовольчої безпеки відповідає прагненню Corteva Agriscience до постійного прогресу. У зв’язку з тим, що глобальна продовольча безпека знову погіршується, необхідно терміново підтвердити нашу колективну прихильність до інновацій та співпраці для боротьби з продовольчою небезпекою».

УКРАЇНА: СТАН ПРОДОВОЛЬЧОЇ БЕЗПЕКИ

Розв’язана росією війна суттєво вплинула на стан продовольчої безпеки в Україні країна посіла останнє місце в Європейському рейтингу (26 місце з 26) та на глобальній мапі зайняла 65 сходинку серед 113 країн світу.

За показником «Доступність продуктів харчування» Україна отримала 48,1 бал зі 100 і посідає 93 місце у світі та 26 місце з 26 країни Європи. Найслабкішими чинниками за цією метрикою в країні є політичні та соціальні бар’єри, інфраструктура ланцюга постачань, розвиток сільськогосподарських досліджень та стратегія доступу до продуктів харчування.

Найгірший показник української продовольчої безпеки – «Сталість та адаптивність» (43,5 балів зі 100 та 94 місце глобально) – відображає суттєві проблеми стосовно доступу та управлінням водними ресурсами, а також недоліки в системі управління ризиками.

За показником забезпечення продуктами харчування Україна посідає найгірше місце в Європі і 65 сходинку глобально, що спричинено суттєвим зростанням цін, зміною середніх витрат на продукти харчування та відсутність потужних державних програм захисту.

Єдиний показник, який демонструє кращу ситуацію – фактор якості та безпечності їжі, за яким Україна налічує 71,3 бали зі 100 або 52 сходинку глобального рейтингу. За оцінками експертів, українці вживають достатньо якісного білку, а харчові продукти загалом є безпечні, хоча раціон середнього українця не відзначається різноманітністю.

Погіршення продовольчої безпеки в країні через війну спричинене, зокрема, знищеними логістичними ланцюгами та інфраструктурою, зруйнованими господарствами та виробництвами, зменшенням кількості виробленого продовольства на працюючих підприємствах, зростанням базових продовольчих потреб в найбільш постраждалих регіонах країни. Фактично продовольча безпека країни стає відповідальністю бізнесу – агрохолдингів, малих та середніх господарств, а також їх партнерів-постачальників ресурсів.

Corteva Agriscience – чи не єдина велика компанія на ринку насіння та засобів захисту рослин, яка повністю підтримує Україну та вийшла з російського ринку, надає українським фермерам революційні технологічні рішення, що дозволяють їм бути більш продуктивними та стійкими навіть за умов військового часу і забезпечувати потенціал високої врожайності, сприяючи підвищенню рівня продовольчої безпеки.

«Аграрний сектор України працює не лише заради продовольчої безпеки українців, але і для підтримки інших країн світу. Це твердження ще раз підкреслив 2022 рік, коли розв’язана рф війна зруйнувала частину продовольчих ланцюгів і значення України в забезпеченні світу продовольством усвідомили всі. Але в середині країни ситуація залишається складна – фермери змушені працювати в умовах постійного ризику для власного життя, а населення, особливо в деокупованих регіонах та поруч з фронтом, часто не має доступу до достатнього харчування. Corteva залишається виключно на боці України: залишив російський ринок, ми робимо все заради підтримки фермерів та фінансуємо благодійні та гуманітарні ініціативи, мета яких надати допомогу нужденним людям. Ми працюємо пліч-о-пліч з українцями заради Перемоги», – говорить Сергій Харін, керівник бізнесу Corteva Agriscience в Східній Європі.

Про GFSI

Глобальний індекс продовольчої безпеки (GFSI) є провідним джерелом інформації про чинники глобальної продовольчої безпеки. Розроблений Economist Impact і підтриманий Corteva Agriscience, він оцінює продовольчу безпеку в 113 країнах за чотирма основними принципами: доступність продуктів харчування, наявність, якість і безпека, а також стійкість і адаптація. Індекс базується на моделі динамічного порівняння, побудованій на основі 68 якісних і кількісних чинників продовольчої безпеки. Цей звіт є компіляцією 11-річних досліджень, проведених Economist Impact з 2012 по 2022 рік.

Інфоіндустрія

Читайте нас у Telegram

Пов’язані теми:

Популярні новини

Підпишись на Infoindustry