28.05.2024
Нове австралійське випробування генно-відредагованої пшениці, в якому залучені сотні сортів, має запропонувати шлях збільшення врожайності на 10%.
Як і більшість країн, що не дуже прихильні до класичних ГМО, австралійська державна компанія InterGrain використовує сорти без чужерідної ДНК /отримані за технологією Crispr-Cas/. InterGrain імпортувала кілька тисяч насіння пшениці, створених американською агротехнологічною компанією Inari, розділеного на сотні нових генетичних варіацій.
Завезене насіння зараз поміщено у тестову теплицю з метою отримання посівного матеріалу для закладання 45 дослідних ділянок у 2025 році.
Звісно, вченим відомо які саме гени було відредаговано. Метою дослідження є пошук таких “редагувань”, що дозволили б підвищити врожай на 10% в умовах Австралії.
Для дослідження було обрано сорти Inari, створені із застосуванням штучного інтелекту. Це дозволило швидко обробити та проаналізувати величезну кількість варіантів втручання в геном рослини. Далі була використана технологія генетичних ножиць CRISPR-Cas, щоб оперативно здійснити запропоновані штучним інтелектом модифікації. Таким чином можна отримати новий сорт у 10-15 разів швидше, ніж класичними методами.
Сьогодні сорти, створені за допомогою CRISPR-Cas, вже вирощуються промислово. Зазвичай вони мають невелику кількість модифікацій, направлених на покращення однієї ознаки. Inari ж використовує свій інструментарій для редагування багатьох генів з метою отримання комплексу корисних ознак. Наприклад, новим є підхід зі створення сортів, що мають максимальну продуктивність на кожну затрачену одиницю води чи добрив.
Головна складність при експорті ГМ-пшениці – це її санкціонування. Поки модифіковані кукурудза та соя вирощують переважно як сировину для виробництва кормів, пшениця ж здебільшого використовується як продовольча культура. Це ускладнює процеси отримання необхідних для її розповсюдження дозволів.
Повідомляє AgroPages
Читайте нас у TelegramПов’язані теми: