Відбувся Європейський органічний конгрес

16й Європейський органічний конгрес (16-17 червня 2022 р., Бордо, Франція, понад 260 учасників з 26 країн світу) особливу увагу приділив гостям з України.

Українська делегація разом з організаторами конгресу в перший день роботи форуму провела прес-конференцію, під час якої органічний світ закликали приєднатися до підтримки органічного сектору України та України в цілому, повідомляє Organicinfo.ua.

«На європейському, національному та регіональному рівнях ми б хотіли висловити міцну солідарність з органічним сектором України, з фермерами і компаніями, які потребують допомоги, які прагнуть вирощувати урожай і  виробляти продукцію, – зазначив під час прес-конференції Філіпп Лассалль Сент-Жан, президент INTERBIO Nouvelle-Aquitaine, один із організаторів цьогорічного конгресу. – Ми щиро підтримуємо платформу «Органічна Ініціатива», яка залучає фінансову допомогу у відповідь на запити українських органічних виробників. Ми вважаємо, що ми вже маємо бути готові до співпраці у повоєнний період, щоб зберегти і розвивати органічне виробництво в країні і разом досягти європейських цілей щодо збільшення частки органічних земель до 25% у 2030 році».

З початком повномасштабного вторгнення росії в органічному секторі України відбулося чимало змін, як і в інших секторах економіки. На початку активних військових дій майже третина земель, зайнятих під органічне виробництво, зазнали ушкоджень або перебували під окупацією.

Близько 30% виробників одразу заявили про повну зупинку діяльності та ще стільки ж – про часткову. Частина територій була деокупована, але на сьогодні досі під окупацією залишається 1/5 всіх органічних земель України, переважно це території Херсонської та Запорізької областей. І навіть там, де активні бойові дії не ведуться, залишається ризик окупації та обстрілів, погрожують аграріям рештки снарядів та міни.

І все ж, попри складну ситуацію, ми вже зараз думаємо про повоєнне відновлення України – це повинна бути повноцінна перебудова та інтеграція до європейської спільноти, на принципах сталого розвитку та з урахуванням Європейського зеленого курсу. Особливо зараз, після отримання Україною статусу країни-кандидата в ЄС.

Катерина Шор, представниця українських членів IFOAM Organics Europe, зазначила: «Війна в Україні демонструє вразливість інтенсивного виробництва і недоліки довгих ланцюгів постачання. Перехід до локальних та сталих продовольчих систем може забезпечити місцевим виробникам стабільний дохід, сприяти зниженню цін на харчові продукти, зменшенню їх вуглецевого сліду та підвищенню якості їжі й продовольчій безпеці на місцевому та регіональному рівнях».

На цьому ж наголошує і Едуардо Коко, директор IFOAM Organics Europe, організатор Європейського органічного конгресу, адже органічне землеробство – це агроекологічна та соціальна модель сільського господарства, що не залежить від зовнішніх ресурсів, є більш стійким, справедливим, корисним, наукомістким та базується на коротших ланцюгах постачання.

«Стратегія ЄС «Від ферми до виделки» встановлює середньо- та довгострокові цілі для забезпечення продовольчої безпеки в непевному та нестійкому світі і залишається єдиним актуальним напрямком політики для трансформації нашої продовольчої системи», – зазначає Едуардо Коко.

В рамках конгресу українська делегація провела низку зустрічей, де, зокрема, обговорили можливості повоєнної співпраці з Аленом Руссе (на фото в центрі), президентом регіону Нова Аквітанія (фр. Nouvelle-Aquitaine).

Нова Аквітанія є не тільки найбільшим регіоном Франції за площею, але й одним з найбільш прибуткових. Регіон, що відомий на весь світ виробництвом вина, також активно розвиває органічне виробництво.

За результатами нещодавно оприлюдненого дослідження, проведеного Французьким агентством з розвитку та просування органічного сільського господарства L’Agence Bio, станом на кінець 2021 року регіон Нова Аквітанія посідає друге місце у Франції за кількістю органічних земель – 360 136 га, що становить 9,2% всіх сільськогосподарських земель регіону. Загалом близько 8,8 тис. господарств займаються органічним виробництвом. (Для порівняння: за результатами 2020 року кількість земель, зайнятих під органічне виробництво в Україні становить 462 225 га, а кількість господарств 419).

В Новій Аквітанії дуже активно просувається органічне виробництво через проекти розвитку органічних територій та запровадження органічного харчування в закладах громадського харчування. Започаткована асоціацією INTERBIO Nouvelle-Aquitaine система позначень «TERRITOIRE BIO ENGAGED» поширилась на більшість регіонів Франції.

Під час конгресу ми також стали свідками нагородження позначкою «органічна територія» муніципалітету Сент-Емільйон, основна діяльність якого пов’язана з виробництвом вина.

Загалом, досвід розвитку органічного виробництва в Новій Аквітанії може стати добрим прикладом для відновлення та подальшого розвитку органічного виробництва в Україні, особливо в регіонах із схожими кліматичними умовами.

Інфоіндустрія

Читайте нас у Telegram

Пов’язані теми:

Популярні новини

Підпишись на Infoindustry