Винороби Одещини намагаються розвивати винний туризм

Виробники так званих гаражних вин в Україні потерпають від ненадійності та нестабільності ринків збуту. Про це повідомив кореспондента ІА «Інфоіндустрія» співзасновник Союзу виноградарів та виноробів аматорів Одеської області Олександр Шаповалов.

Він виробляє на свої потужностях близько двох тонн вина – 12 сортів сухого червоного та білого, а також лікери. Його продукти здобули популярність у жителів Чорноморська та туристів своєю екологічністю, адже виробник не додає у вино хімічні консерванти, а застосовує давні методи стабілізації: перед тим, як розлити його у пляшки, виносить на холод, цю технологію 100 років тому використовували німецькі колоністи в Одеській області.

Виробник хоче одержати ліцензію на участь у винному туризмі, який набуває поширення на Півдні України, особливо в Тарутинському та Болградському районах Одещини. Одна з форм такого туризму – дегустації, які можна проводити, як вдома, так і на ярмарках, у місцях масового відпочинку.

Винороб нарікає на те, що в Україні перестали проводитися різні заходи, спрямовані на підвищення культури споживання вина, яке в Україні значно нижче від рівня Молдови чи Грузії. До 2014 року проводилася виставка виноробства на Морвокзалі в Одесі, на ній були представлені продукти, вироблені промисловим і домашнім способом, було дуже корисним і Свято молодого вина, яке проводилося в листопаді на Одеському ринку Початок.

А тому не чекаючи манни небесної, аматори самі влаштовують для прихильників своєї продукції дегустації, супроводжують їх лекціями про історію вина. В Олександра Васильовича вдома є унікальна колекція старовинних винних глечиків, про яку він теж може розповідати годинами. Він планує в кінці цього місяця приєднатися до французьких виноробів, які в себе на Батьківщині проводитимуть Свято Молодого вина.

Інфоіндустрія