Виробники домашнього м’яса можуть і надалі його вільно реалізовувати

Про заборону реалізації м’яса сільськогосподарських тварин, яких забили не на сертифікованих бійнях, в Україні говорять вже давно. Утім, найближчим часом введення таких обмежень не планується, тому селяни й надалі зможуть вільно продавати м’ясо власного виробництва.

“Проект Закону України №7489 “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення заходів стосовно забезпечення простежуваності», яким пропонувалося, щоб із 2020 року м’ясо тварин, забитих не у спеціалізованих забійних пунктах, не можна було реалізовувати на продаж, так і не прийнято. Тому з нового року люди, котрі займаються виробництвом м’яса в одноосібних господарствах, можуть і надалі його вільно реалізовувати.

Наразі чинною є норма Закону України 771/97-ВР “Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів”, де передбачено: з 1 січня 2025 року продукти, отримані в результаті забою не на бойні, яка має експлуатаційний дозвіл, можуть використовуватися виключно для власного споживання або реалізації на агропромисловому ринку кінцевому споживачеві в межах 50 кілометрів від місця забою або в області, де він здійснений”, – зазначила очільниця “Асоціації тваринників України” Ірина Паламар у публікації для видання.

Meat-Inform

Інфоіндустрія