Яке посієш, таке жати будеш

Кожен аграрій знає цю істину і першочергове завдання господаря перед початком посіву це вибрати якісне насіння та сорт.

Найефективнішим інструментом інтенсифікації виробництва продукції рослинництва є сорт і насіння. Багаторічні дослідження показують, що лише за рахунок сорту можливо досягти збільшення урожаю на 20-30%. Це є найдешевшим важелем впливу на стабілізацію виробництва та підвищення врожайності сільськогосподарських культур.

Враховуючи наближення осінньої посівної кампанії хочемо звернути увагу суб’єктів господарювання на особливості придбання насіння озимих культур.

Купуючи насіння, потрібно врахувати, що відповідно до статті 38 Закону України «Про охорону прав на сорти рослин» сорти, не внесені до Реєстру сортів рослин України, забороняється поширювати в Україні, якщо інше не встановлено законом. Тому, перед купівлею насіння необхідно перевірити чи занесений певний сорт чи гібрид до Державного реєстру сортів рослин, придатних для поширення в Україні, який знаходиться на сайті Міністерства аграрної політики та продовольства України в розділі Реєстри.

Також, при виборі сорту радимо враховувати природно-кліматичні умови вирощування сільськогосподарських культур та надавати перевагу сортам, які рекомендовані для вирощування у певній зоні. У Державному реєстрі сортів рослин, придатних для поширення в Україні стосовного кожного сорту зазначено рекомендовану зону для вирощування.

Законодавством передбачено, що кожна партія насіння для реалізації повинна супроводжуватися двома сертифікатами, що засвідчують його сортові та посівні якості. Тому, споживачеві варто звернути увагу на наявність у продавця цих документів на насіння, яке він планує придбати.

Інформацію про чинність зазначених сертифікатів можна перевірити в Реєстрі сертифікатів на насіння та/або садивний матеріал, який знаходиться на сайті Міністерства аграрної політики та продовольства України в розділі Реєстри.

На основі цих сертифікатів продавець зобов’язаний виписати супровідні документи, які визначені згідно з ДСТУ 2240-93 «Насіння сільськогосподарських культур. Сортові та посівні якості. Технічні умови», а саме:

  • «Атестат на насіння» – добазове та базове насіння;
  • «Свідоцтво на насіння» – сертифіковане насіння;
  • «Свідоцтво на гібридне насіння» – насіння гібридів першого покоління.

У разі перепродажу посередник (перекупник) виписує нові супровідні документи на насіння (під свою відповідальність).

Також просимо звернути увагу, що будь-яка партія добазового, базового та сертифікованого насіння першої генерації, що призначена для реалізації, повинна супроводжуватись етикетками встановленого зразка. Етикетка повинна містити всю необхідну інформацію про партію насіння: суб’єкт, культура, сорт, категорія/генерація, номер партії, маса, місяць та рік пакування, відомість щодо протруєння.

Для кожної категорії (генерації) використовуються різні кольори етикеток:

  • для добазового насіння – білий з фіолетовою смужкою завширшки 10 міліметрів, розміщеною по діагоналі з лівого нижнього кута етикетки;
  • для базового – білий;
  • для сертифікованого насіння першої генерації, гібридів першого покоління – блакитний;
  • для сертифікованого насіння другої генерації, наступних генерацій – червоний;
  • для суміші насіння – зелений;
  • для неостаточно сертифікованого насіння – сірий.

Кожна етикетка має свій номер і під час сертифікації партії насіння, до сертифікату, що засвідчує посівні якості вносяться номера етикеток, які були використані для маркування даної партії насіння. Тобто, під час купівлі насіння можливо проконтролювати чи відповідають номера етикеток відповідній партії.

У сучасному сільськогосподарському виробництві високоякісному насінню необхідно приділяти особливу увагу, оскільки майбутній урожай здебільшого залежить від його якості. Перевірка посівних якостей насіння перед посівом є необхідною умовою для одержання гарного врожаю сільськогосподарських культур. Тільки знаючи показники чистоти, домішки насіння інших рослин, схожості, вологості, маси 1000 насінин, зараженості насіння хворобами та заселеності шкідниками можна бути впевненим в якості посівного матеріалу.

Щоб бути впевненими у дружніх сходах радимо перевіряти насіння у відповідних лабораторіях, зокрема, державних установах – фітосанітарних лабораторіях, які належать до сфери управління Держпродспоживслужби та акредитовані Національним агентством з акредитації України згідно вимог ДСТУ EN ISO/IEC 17025 «Загальні вимоги до компетентності випробувальних та калібрувальних лабораторій». За результатами проведення аналізувань, суб’єкту видається протокол випробування.

Також зазначаємо, що великої шкоди посівам озимих культур завдають численні хвороби, серед яких найбільшого поширення набули: борошниста роса, кореневі гнилі, септоріоз, бура іржа, фузаріоз колосу, тверда, карликова, летюча сажки та інші. Одним із джерел розповсюдження інфекції є насіннєвий матеріал. Тому, протруєння насіння – це захід, який дає змогу знешкодити насіння від збудників хвороб, які передаються через насіннєвий матеріал, захищає насіння і паростки від пліснявіння в ґрунтових умовах, знищує ураження кореневими гнилями, послаблює негативний вплив травмувань та пошкоджень на якість посівного матеріалу, а також поліпшує перезимівлю озимих культур.

Крім того, варто нагадати, що теплі осені в останні роки сприяють розповсюдженню не лише перелічених вище хвороб, а й розповсюдженню як ґрунтових шкідників, так і шкідників сходів озимих культур. До речі, останні, ушкоджуючи сходи озимих культур іще й заражують вірусними хворобами інші сходи. Тому, під час здійснення протруєння насіння рекомендуємо обов’язково до фунгіцидних протруйників додавати один з інсектицидів чи застосовувати відповідні інсектицидні протруйники відповідно до Державного реєстру пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні, з яким можна ознайомитись за посиланням.

Дотримання вищеперелічених порад вбереже покупця від ризику придбання підробок насіння, що в кінцевому результаті позитивно вплине на якість та зростання обсягів виробництва продукції рослинництва та сприятиме покращенню конкурентного середовища вітчизняної продукції на міжнародних ринках.

Читайте нас у Telegram

Пов’язані теми:

Підпишись на Infoindustry