Які перспективи вітчизняної смородини

Смородину вирощують у 22 країнах світу, з них - 16 в Європі. Щорічне виробництво ягід смородини в світі, за даними ФАО ООН, становить 650-700 тисяч тонн. Основна їх частина припадає на ягоди саме чорної смородини.У 2020 році ціни на чорну смородину сильно впали практично у всіх регіонах виробництва, що в майбутньому, найімовірніше, призведе до викорчовування частини плантацій даної ягоди. Ціни на червону смородину «просіли» не так сильно.

 

Про це у коментарі ІА «Інфоіндустрія» розказала Катерина Звєрєва, міжнародна консультантка ФАО ООН, керівниця Міжнародної інформаційно-аналітичної платформи East-Fruit.com.

Понад 95% світового виробництва ягід смородини припадає на країни Європи. Багато смородини вирощують у Польщі та Україні.

Точну кількість насаджень смородини в нашій країні вирахувати складно, оскільки значна частина ягоди виробляється в невеличких домогосподарствах, які не враховуються офіційною статистикою, додає Звєрєва. В цілому в Україні під червоною і чорною смородиною зайнято приблизно 5000 гектарів — превалює саме чорна смородина.

В середньому щорічний урожай смородини складає близько 25 тис. т. при середній врожайності ягоди — 5,04 т / га. За урожайністю Україна — один зі світових лідерів, наприклад, в Польщі урожайність смородини — до 5 т / га.Рекордсмени за збором смородини — Нідерланди — близько 7 т / га.

«Якщо господарство хоче займатися експортом смородини, то, передусім, потрібно вкладатися в маркетинг і просування культури споживання цієї продукції. На сьогодні цим займається дуже мало господарств. При цьому вирощування смородини дає роботу галузі переробки – з неї виробляють джеми, соки тощо», — радить фахівець.

Попит на смородину не збільшується, він є стабільним протягом останніх 10 років. «Відповідно, говорити про те, що це зростаючий ринок не можна. До того ж ціни на смородину минулого року продемонстрували падіння, що в подальшому може призвести до викорчовування плантацій смородини», — прогнозує Катерина Звєрєва.

 

ІА «Інфоіндустрія»