Ярі культури: загроза зникнення в Україні через глобальне потепління

В Україні спостерігається потепління клімату. Підвищення температури в зимові місяці – це сприятливий фактор для збереження озимих. Явище вимерзання посівів в Україні не фіксується уже досить давно. Останнє вимерзання, за даними Гідрометцентру, спостерігалося у 2012 році на невеликих площах Півдня України. Проте для ярих культур умови складаються не сприятливі.

Підвищення температури, що відбувається внаслідок глобального потепління, посилює ризики в період вегетації – у червні, липні, серпі. «Вплив колосальний. Збільшуються теплові ресурси. На 200-400 градусів збільшується саме та кількість тепла, що формує урожай. Для ярих культур умови стають все більш жорсткими – рослина передчасно визріває і дає менший урожай», — розказала Тетяна Адаменко, голова відділу агрометеорології Гідрометцентру на Панельній дискусії з питань сільського господарства на сході України в рамках виставки «СхідЕкспо».

Тому за 10 років деякі ярі культури, зокрема ярий ячмінь, можуть повністю зникнути з полів. Особливо це стосується Луганської та Донецької областей, його виробництво там стане неефективним.

Потепління може нести і позитивні зміни. Аграріям потрібно вивчати потреби культури відповідно до оптимальних гідрометеорологічних параментів і порівнювати їх з наявними погодними умовами. «Якщо раніше висівали ранньостиглі і середньостиглі сорти кукурудзи і отримували 50-70 ц/га, то зараз можна вирощувати середньостиглі та пізньостиглі, в яких урожайність на 30-40% вища», — пояснила Тетяна Адаменко.

ІА «Інфоіндустрія»