Парша яблуні та груші

У 2017 року розвиток парші в більшості регіонів України був незначним. Однак наявний запас інфекції парші яблуні й груші свідчить: якщо умови весняно-літнього періоду 2018 року сприятимуть хворобі, вона набуде епіфітотійного характеру.
Аби цьому запобігти, слід вчасно та якісно виконати захисні обприскування саду, особливо до та після цвітіння.

Парша – хвороба поширена повсюдно. Уражує різні органи рослини – листки, пагони, плоди. Уражені листки передчасно засихають й обпадають. На плодах парша проявляється у вигляді різко обмежених плям з вузькою облямівкою, вкритих темно-оливковим оксамитним нальотом. У цих місцях на плоді поверхневий шар клітки стає короткуватим, що перешкоджає проникненню збудника хвороби вглиб тканин. Однак це перешкоджає і рівномірному розростанню плодів, що призводить до однобічного їх розвитку. Часто у місцях уражень з’являються тріщини, плоди стають виродливими. При зборі врожаю у вологу з туманами погоду, на плодах виявляють пізню паршу у вигляді дуже маленьких, коричнево-чорних плям.

Збудниками парші є сумчасті гриби порядку Dothideales, на яблуні — Venturia inaequalis Wint., на груші — Venturia pirina Aderh. Морфологічно ці гриби майже не відрізняються, але за біологічними властивостями є вузькоспеціалізованими — пристосовані до рослини-живителя. Тому збудник парші яблуні не уражує грушу, а збудник парші груші не уражує яблуню.

Парша яблуні і груші дуже поширена в районах з достатньою вологістю — чим більше опадів наприкінці весни і в першій половині літа, тим захворювання більше посилюється. Хвороба часто викликає опадання зав’язі, зменшення облистненості дерев і слабкий приріст однорічних пагонів, погіршує зимостійкість рослин. Парша різко знижує якість плодів, тому при посиленому її розвитку іноді близько 50% плодів не відповідають вимогам стандарту.
Деякі автори стійкість сортів до парші пов’язують з анатомо-структурними особливостями рослин, швидкістю їхнього росту та розвитку. У стійких сортів більша товщина кутикулярного шару, рослини швидше ростуть і розвиваються.
Інфоіндустрія
Читайте нас у Telegram

Пов’язані теми:

Популярні новини

Підпишись на Infoindustry