Як не перетворити с/г техніку на металобрухт, або секрети зберігання

Кожен фермер на сьогодні має декілька десятків  одиниць техніки в господарстві , яка працює сезонно. І для того щоб техніка знаходилась в робочому стані та служила пару десятків років, потрібно не тільки обслуговувати техніку, а приділити увагу зберіганню техніки. Нехтування  цим заходом призводить до зменшення довговічності  металевих “коней”. Коженого року  втрачається певна кількість техніки, яка перетворюється на металобрухт.

При використанні техніки, на неї впливають негативні фактори яких не можливо усунути: це є погодні умови, умови експлуатації, ступінь забруднення . Крім терміну, коли техніка знаходиться в полі, на неї також впливає  і термін знаходження  на зберіганні . На сьогодні  в опадах є  корозійні збудники як хлориди , аміаки, кислі опади  та сонячні промені, що значно руйнують лакофарбове покриття .

Зберігання машин – один з найважливіших елементів технологічного процесу експлуатації машинно-тракторного парку. Для забезпечення збереження техніки в міжсезонний період в кожному господарстві проводять широкий комплекс організаційно-технологічних заходів, спрямованих на запобігання машин, їх вузлів і деталей від корозійних руйнувань, старіння і деформації.

На сьогодні є три типи зберігання техніки

1. На закритих майданчиках

2. Під навісом

3. На відкритих майданчиках

Самим найкращим методом є зберігання в закритих  майданчиках , так як на техніку не впливають зовнішні фактори ,  і то це якщо техніка була підготовлена до зберігання . Але не кожен фермер може собі позволити  побудувати  майданчик. Ціна питання на сьогоднішній день – 100 доларів за квадратний метр.

При відкритих майданчиках потрібно враховувати чи не затоплюється ділянка водою, а краще робити нахил ділянки 2-4 градуси щоб не збирались талі та дощові опади.

По термінах зберігання класифікують три періоди зберігання: міжзмінне, короткочасне і тривале.

На міжзмінне зберігання машини встановлюють при перервах в роботі до 10 днів.

Техніку очищають від рослинних залишків та технологічних забруднень і миють;  відключають акумуляторні батареї, важелі управління, причіпні пристрої, встановлюють машини в положення, що виключають самовільне їх скочування (підкладають упори під колеса).  Як правило, на міжзмінне зберігання машини залишають на спеціально відведених стоянках працюючої техніки бригад і відділів.

На короткочасне зберігання машини встановлюють при перервах в їх роботі від 10 днів до 2 місяців, а на тривале зберігання – якщо термін невикористання машин становить понад 2 місяців.

Технологічний процес підготовки сільгосптехніки до зберігання включає наступні операції:

Очищення , миття та сушіння машин; внутрішню консервацію порожнин і агрегатів машин;зняття з машин і консервацію вузлів і деталей, що підлягають зберіганню в спеціально обладнаних складах; герметизацію отворів, щілин, порожнин; доставка до місця зберігання.

 

Грунтообробна техніка та сівалки 

Всю ґрунтообробну техніку очищають від рослинних решток та миють . При наявності масел та різних підтікань миють з хімічними засобами. Після миття техніку осушують, переглядають зварюють якщо є тріщини та зафарбовують. Всі деталі, які мають контакт з грунтом, їх зачищають та змащують мастилом. Мастяться підшипники  та змазуючи місця . Розвантужуються колеса та біляться в білий колір для покращення зберігання гуми. Висівні апарати знімаються та насінне проводи і складуються на складі .

 

Техніка для внесення добрив та пестицидів

Всі машини для внесення добрив та пестицидів повинні бути очищенні та промиті відразу після закінчення роботи . Так як добрива та препарати впливають на метал. Транспортерні стрічки (полотняні та прогумовані) в разі зберігання машини понад місяць на відкритому майданчику знімають, згортають в рулони і здають на склад. В насосах зливають всю воду яка знаходиться в оприскувачі та насосі. Перевіряють цілісність всіх механізмів та змащують .

 

Техніка для збирання врожаю

 

Найсприятливіші умови для зберігання комбайнів створені за закритого способу.  При завершенні роботи комбайн обдувають та обмивають лише зовнішні частини комбайну . Не рекомендують мити комбайн в середині так як це спричинює корозійні процеси, потрібно лише обдувати. Комбайн повинен бути очищеним від всіх рослинних залишків та зерна. З комбайну знімаються акумуляторні батареї перевіряються та здаються на склад. Під час зберігання акумуляторних батарей напруга і щільність електроліту контролюють і періодично їх заряджають.

При зберіганні приводні паси знімаються та ретельно протирають визначають придатність до подальшої експлуатації; вони не повинні мати механічних пошкоджень.

Особливо ретельно промивають місця, на які потрапляли нафтопродукти. Промиті приводні паси протирають, а потім просушують у місцях, захищених від прямого попадання сонячних променів, припудрюють тальком, зв’язують у комплекти, прикріплюють до них марки в яких  вказано марки і номера машини, з якої вони зняті, і здають на склад для зберігання. Паси тримають на вішалках розпрямленими, без перегинів, з вказаними на бирках номерах машин, із яких зняті паси.

На машинах залишають ті паси, демонтаж яких вимагає великих витрат праці, наприклад, паси приводу варіатора ходової частини зернозбирального комбайна. Для захисту від руйнівної дії сонячних променів паси покривають світлозахисними речовинами. Правильне зберігання приводних пасів збільшує термін їхньої служби.

Розкладання принад також підвищить безпеку над гризунами, так як вони полюбляють “погризти” електричну мережу, що  призводить до великих проблем.

Дотримання правил зберігання сільськогосподарської техніки дозволить заощадити значні кошти  які вийшли з ладу через порушення правил зберігання, а також подовжити термін експлуатації сільськогосподарських машин.

 

Владислав Гайдук, ІА «Інфоіндустрія»

Читайте нас у Telegram

Популярні Новини

Підпишись на Infoindustry