22.01.2020
Згідно зі статистичними даними «SGS – Україна», вміст білка української пшениці в середньому збільшився з 11,9% (урожай 2018 г.) до 12,58% (урожай 2019 г.), а вміст клейковини зріс з 22 , 1% до 26,1%, хоча в останні роки співвідношення вмісту білка і клейковини корелювало зовсім інакше. Такі дані в інтерв’ю АПК-Інформ озвучив менеджер з технічних і презентаційним питань компанії «SGS- Україна» Олег Онищенко.
Так, за його словами, в сезоні 2018-2019 рр. вміст білка не зовсім відповідав очікуваному значенню параметра масової частки сирої клейковини (механічне відмивання). Наприклад, відправляючи суднову партію пшениці з середнім вмістом білка 11,5% і чекаючи показник клейковини (механічне відмивання) приблизно на рівні 23% (найчастіше реальний зміст клейковини становив нижче 23%), доводилося ретельніше контролювати відповідність даного параметра контрактним вимогам при підготовці експортної партії. Щодо зерна пшениці врожаю 2019 р ситуація кардинально змінилася.
«Аналіз якості врожаю пшениці за останні 16 років показує, що середній вміст білка в пшениці врожаю-2019 входить в п’ятірку найвищих показників за цей період, а вміст клейковини (механічне відмивання) – до трійки. На нашу думку, підвищення показників вмісту білка сталося внаслідок застосування в технології вирощування зерна азотних добрив, а саме – карбаміду в фазу наливу зерна, а також застосування більш сучасних (цінних) сортів пшениці і за рахунок перерозподілу запасних речовин в дрібному зерні в бік важливішої складової – білка, що характерно при несприятливих погодних умовах вирощування », – пояснив експерт. Зерно Онлайн.
Інфоіндустрія
Читайте нас у Telegram
Пов’язані теми: