22.01.2021
Морози в Україні могли негативно вплинути на недостатньо зимостійкі культури, що позначиться на врожаї. Які плодові дерева та ягоди під загрозою і коли стане відомо ступінь пошкодження рослин – у коментарі кореспонденту УНН розповів заступник директора з наукової роботи інституту садівництва Національної академії аграрних наук України, кандидат сільськогосподарських наук Олександр Ярещенко.
Про це пише ІА «Інфоіндустрія» з посиланням на УНН.
“Культури, які в принципі не достатньо зимостійкі – персики, черешні, абрикоси – вимерзнути – вони не вимерзнуть… Але підмерзнути можуть, відповідно – врожай просяде. Наскільки просяде – треба різати, дивитись відсоток пошкоджених (бруньок – ред.). По ягідних культурах, я думаю, ситуація буде суттєво краща. Крім суниці. Там, де сніговий був покрив дуже вузький, я думаю, підмерзло однозначно. І такі культури, як ожина чи навіть лохина – не дуже зимостійкі – там теж можуть постраждати квіткові бруньки”, – сказав Олександр Ярещенко.
Він зазначив, що вони ще не знають, наскільки морози пошкодили рослини.
“Треба, коли ці температури спадуть, тоді ми будемо збирати ці бруньки, різати і дивитися, наскільки пошкодження… Можливо, десь пошкодились, а може десь і ні. Це залежало від того, які там температури були до цього і яка культура. Був сніговий покрив, чи його там не було. І якщо він був, то наскільки він був інтенсивний”, – додав експерт.
Він зазначив, що місцями в Україні шар снігу був 10-15 сантиметрів, а подекуди – 2 сантиметри, що є великою різницею.
За його словами, результати досліджень бруньок будуть відомі орієнтовно через 10 днів.
Інфоіндустрія
Читайте нас у TelegramПов’язані теми: