Велика частка молочки, що виробляється у приватному секторі, являє собою фальсифікат

Виконавчий директор Спілки молочних підприємств України (СМПУ) Арсен Дідур розповів про проблему підробної та неякісної молочної продукції в Україні, яка створює ризики для здоров’я людей та шкодить економіці.

Пан Дідур звернув увагу на те, що в Україні є велика кількість підробної молочної продукції: в першу чергу це масло, м’які сири та сирні продукти. Її реалізують здебільшого на ринках або у невеликих магазинах, які не належать до великих мереж. При цьому, на думку експерта, держава може вплинути на цю проблему з молочними продуктами та розв’язати її.

“Нашій галузі зараз заважає велика доля фальсифікату молочних продуктів і невідповідність якості сировини. Відсутня і простежуваність, яку Європа вимагає від нас. Це в господарствах населення. У держави є всі можливості, як Держпродспоживслужба, так і поліція, щоб явище фальсифікату побороти. Фальсифікація доходить вже до 30%. Ще й бюджет втрачає на цьому. Такі реалії, що закриваються очі на ці питання, ставлять більшість підприємств у нерівні умови конкуренції”, – підкреслює виконавчий директор Спілки молочних підприємств України Арсен Дідур.

Цей фальсифікат потрапляє на ринок у вигляді готової продукції: пачки, коробки, пакету, пляшки. Як правило, основна доля фальсифікату – це масло, сири (де під виглядом сиру продається сирний продукт з додаванням жирів), велику долі займають м’які сири (“твороги”). Такі продукти здебільшого продаються на ринках та невеликих торгових точках. На думку Арсена Дідура, замість підвищення податків державі краще звернути увагу на такий тіньовий сектор.

“Ми просили зняти заборону на перевірку підприємств з точки зору експлуатаційних дозволів. Щоб з’ясувати, де та що це виробляється. Є близько 1,5 тис. експлуатаційних дозволів, а у нас, за нашими даними працюючих заводів близько 150 (не включаючи крафтові виробництва). А дозволів вдесятеро більше. Хтось використовує ці “потужності”, які легалізовані та на яких нічого не виробляється, а виробляють не зрозуміло де, і це наповнює ринки, маленьку роздрібну торгівлю. По-перше, це є небезпечно. По-друге, це веде до закриття багатьох підприємств, які могли б працювати, але не витримують таку викривлену конкуренцію”, – розповідає Арсен Дідур.

На думку представників Спілки молочних підприємств України, всередині країни потрібно збільшити споживання аграрної сировини. За 2022-2024 рік різко десь на 15% зменшилося поголів’я у населення, але при цьому додалося 4% поголів’я у промислових виробників та зросла ефективність виробництва.

Зараз в Україні поголів’я 1,3 млн стада в Україні. З них 400 тисяч – це промислово виробництво та 900 тисяч – поголів’я населення. З них майже порівну виробляється 7 млн тонн (доля населення трохи вища). Але реальної статистики ми не бачимо. У промисловості їх 3,2 млн тонн йдуть повністю на промислове виробництво. Тобто ті, що у населення, не оподатковуються належним чином.

 

Читайте нас у Telegram

Пов’язані теми:

Популярні новини

Підпишись на Infoindustry