Цього року в Україні зберуть менше гречки, ніж торік

Цього року в Україні зберуть 90-95 тисяч тонн гречки. Такий прогноз озвучила заступниця директора ProAgro Group Марія Колесник в коментарі Укрінформу. Це на 12-17 тисяч тонн менше, ніж торік.

“Спрогнозувати точніше, поки що складно, адже ще немає повної інформації про засіяні площі. Багато говорилося про те, що фермери збільшуватимуть посіви. З одного боку, навіть ще до війни на гречку була доволі висока ціна. З іншого – це культура винятково внутрішнього споживання. А отже, не буде проблем з її продажем. Зокрема, перебоїв з логістикою, як із вивезенням за межі країни інших зернових. Також гречка не так багато місця займає при зберіганні. Якщо посівні площі справді вдалося збільшити, то зібрати до 95 тисяч тонн гречки нашим аграріям цілком до снаги. Це з урахуванням того, що Донецьку, Луганську й Херсонську області я взагалі не враховую, оскільки перспективи збирання врожаю там невизначені. Що стосується Запорізької, Миколаївської і Харківської областей, то там, залежно від регіону, втрати за посівною площею можуть сягати 5-10%”, – каже експертка.

Вона також нагадує, що ці регіони не є ключовими для вирощування гречки. У минулому сезоні на Донеччину припадало 4,3% усіх відведених в Україні під цю культуру посівних площ, на Луганщину — лише 0,1%, на Херсонську область  — 0,5%. Кліматичні умови для вирощування гречки кращі в інших регіонах.

“Загалом в Україні погодні умови для зернових наразі сприятливі. Звісно ж, гречка – це пізня культура. Як покаже літній період, невідомо. Але поки що все гаразд. Якщо й є проблеми з вологозабезпеченням на Одещині та Миколаївщині, то це також не ті регіони, де масово вирощують гречку”, – пояснює Колесник.

Але в будь-якому випадку, без додаткового завезення гречки з-за кордону – навіть за зниження попиту із панічно-воєнного до звичайного рівня – нам не обійтися. Якщо ціна й очікувано знизиться восени, коли у продаж надійде зерно нового врожаю, то навесні та влітку наступного року вартість гречки може знову підскочити. Тож, на жаль, розслаблятися любителям гречки поки що не доводиться.

Інфоіндустрія

Читайте нас у Telegram

Пов’язані теми:

Популярні Новини

Підпишись на Infoindustry