Експортним овочем №1 в Україні за останніх 10 років може стати спаржа

Економіст інвестиційного департаменту Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (ФАО) Андрій Ярмак очікує у 2019 році зростання інвестицій у заморозку та переробку ягід, стабілізації ціни на малину та її зростання, зниження цін на лохину. Таким прогнозом фахівець поділився з виданням “Агроінсайдер“.“Навесні наступного року я очікую також падіння цін на яблуко та активізацію експорту. Думаю, що Україна оновить рекорд експорту десертного яблука власного виробництва та покаже неймовірно широку географію такого експорту.

Навесні 2019 року ми організуємо великий форум Fruit Trade Ukraine – MIddle East, що дасть поштовх експорту свіжої ягоди та яблук до Близького Сходу. Крім цих позицій, ми плануємо прорив по низці інших свіжих овочів та фруктів та продуктів їх переробки.

Для мене дуже важливо, що буде розвиватися саме експорт свіжої ягоди, бо без цього подальший розвиток буде ускладнений”,- зазначив Андрій Ярмак.

Також фахівець ФАО зазначив, що сьогодні існує великий запит на розвиток виробництва різних нішових видів овочів та фруктів. “Узагалі мій прогноз такий, що експортним овочем №1 в Україні за 10 років буде спаржа. Дуже сподіваюся на розвиток тепличних технологій та перехід вирощування черешні, наприклад, під плівку. Не бачу причин, чому б ми в Україні не почали активно вирощувати найкращі сорти столового винограду під плівкою, замість їх того, щоб їх імпортувати”,- зазначив Андрій Ярмак.

Щодо молочного сектору, то як зазначив фахівець, в цьому році впали світові ціни, але Україна значно збільшила експорт молокопродуктів до ЄС, на Близький Схід та до Азії, знизивши експорт до країн СНД. Це дуже важливо, адже це тягне за собою збільшення попиту на якісне молоко, і фермери відповідають зростанням його виробництва в країні.

“У 2019 році я очікую двох визначних подій для галузі. Перша – введення в дію першого де-факто кооперативного молочного заводу, а друга – ухвалення Верховною Радою нового кооперативного законодавства для агросектору, замість існуючого застарілого і безглуздого. Це дасть справжній поштовх подальшому розвитку.

Також важливим буде відновлення довіри споживачів на внутрішньому ринку”,- розповів Андрій Ярмак.

Щодо розвитку м’ясної галузі, то на думку Андрія Ярмака, в поточному році відбуватиметься подальше зростання експорту живих відгодованих бичків та подальше збільшення інвестицій в фідлоти.

“Можливо, наприкінці 2019 року ми вийдемо на необхідний обсяг бичків для створення першого кооперативного підприємства з забою та експорту яловичини. А може це відбудеться і в 2020 році – адже крім законодавства, перепоною є невміння людей домовлятися та співпрацювати. Та це поступово змінюється”,- резюмував фахівець.

Інфоіндустрія

Читайте нас у Telegram

Пов’язані теми:

Популярні новини

Підпишись на Infoindustry