24.10.2017
В рамках діяльності 3.5 «Оцінка потреб у навчанні (ОПН) про валідацію міжнародно визнаних стандартних методів аналізу залишків пестицидів та якості ЗЗР, а також про акредитацію лабораторій за ISO 17025» Компоненту 3 проекту Twinning відбувся семінар на тему “Сучасні вимоги Європейського Союзу та інших міжнародних організацій у галузі аналізу пестицидів: рекомендації з впровадження для України”.
Експерт Європейського Союзу – директор лабораторії продуктових та екологічних розслідувань Інституту безпечності харчових продуктів, здоров’я тварин та довкілля «BIOR» (Рига, Латвія) Вадим Барткевич та доктор хімічних наук, начальник відділу рідинної хроматографії Інституту “BIOR” (Рига, Латвія) Івета Пугаєва ознайомили спеціалістів відділу захисту рослин та співробітників Одеської та Ужгородської прикордонних державних контрольно-токсикологічних лабораторій та відділів аналітиків пестицидів і агрохімікатів із системою контролю пестицидів в ЄС, останніми розробками методів виявлення пестицидів, методологією тестування декількох залишків, принципами роботи та впровадженням акредитації за системою ISO 17025, загальними вимогами документа SANTE/11945/2015: відбір зразків, вибір аналітичного методу, підтверджуючі критерії, скринінг, методи калібрування (внутрішнє, зовнішнє, стандартне додавання).
Європейські експерти разом із учасниками семінару відвідали Українську лабораторію якості і безпеки продукції АПК НУБіП України (УЛЯБП АПК), де мали змогу безпосередньо ознайомитись з офіційними методами щодо визначення залишків пестицидів у сировині та продукції АПК і об’єктах довкілля (ґрунт, вода); кількісним та якісним визначенням діючих речовин у препаративних формах пестицидів, принципом впровадження акредитації за системою ISO 17025.
Вадим Барткевич ознайомив учасників семінару та працівників УЛЯБП АПК з законодавством ЄС в області контролю хімічних сполук у харчових продуктах та з роботою Європейських референтних лабораторій, мета яких – гармонізувати принципи проведення випробувань, забезпечити високу якість аналізів та надавати підтримку Європейської Комісії в області оцінки та керівництва ризиками.
Інфоіндустрія за матеріалами прес-служби Держпродспоживслужби
Читайте нас у Telegram