25.04.2021
В Україні відроджується інтерес до чорної смородини, розказав під час конференції Олександр Ярещенко, кандидат сільськогосподарських наук, заступник директора інституту садівництва НААН. Він зазначив, що до чорної смородини як культури відроджується інтерес – з боку нарощування промислових плантацій і механічного збору врожаю ягід на них.
Про це пише ІА “Інфоіндустрія” з посиланням на Асоціацію “Ягідництво України”.
Пан Олександр визначив помилки попередніх років, коли в Україні плантації смородини закладали десятками і навіть сотнями гектарів без належної підготовки, непристосованими до збирання комбайном. Завдяки чому врожайність була низькою. Не завжди брались до уваги і сорти смородини, придатні до механічного (комбайнового) збирання. На сьогодні вітчизняні селекціонери готові запропонувати сорти як для ручного, так і для механізованого збирання.
«Чорну смородину можна збирати комбайном, що гарантує виробнику відносно низьку собівартість ягоди. Сучасні сорти й техніка для збирання дозволяють зберегти якість смородини на високому рівні. Ця ягода доволі затребувана для заморожування», – зазначив Олександр Ярещенко, кандидат сільськогосподарських наук, заступник директора інституту садівництва НААН.
«Важлива складова ягідного бізнесу – це сорти рослин. Завдяки грамотному сортовому підбору є змога подовжувати або скорочувати термін збирання ягід на плантації, підбирати ягоди з бажаними характеристиками. Не варто забувати, що власна селекція –– це передусім забезпечення продовольчої безпеки країни», – відмітив експерт.
Інфоіндустрія
Читайте нас у TelegramПов’язані теми: