Картопля у повітрі: нові технології вирощування другого хліба

В Індії вирішили застосувати метод аеропоніки для вирощування картоплі. Рослини будуть підвішені в повітрі в темній камері теплиці, а їхнє коріння збагачуватиметься корисними мікроорганізмами, які подаватимуться через сопла під тиском. Термін вирощування врожаю при цьому методі зростає вдвічі — до 180 днів замість 90 при застосуванні традиційного методу.У Центрі картопляних технологій очікують, що рослина формуватиме до 30–50 міні-бульб (у 4–6 разів більше, ніж у ґрунті) при 40% економії поживних речовин і добрив та відсутності загрози хвороб.

Картопля є третьою за важливістю продовольчою культурою в Індії після рису і пшениці. Індія виробляє близько 46,4 млн т картоплі. Проте наявні на сьогодні скоростиглі сорти стрімко вироджуються, а бульби погано зберігаються через низький вміст сухої речовини.

Тому, шукаючи нові шляхи у картоплярстві, фахівці Центру картопляних технологій Індії запускають проект з виробництва картоплі методом аеропоніки. Бюджет проекту вже затверджений, початок його заплановано на вересень.

Шляхом вирощування в повітряному середовищі без ґрунту та інших поживних середовищ індійські дослідники планують отримати насіннєвий матеріал, який забезпечуватиме врожайність 30-50 міні-бульб на одну рослину порівняно з 8 міні-бульбами при вирощуванні в ґрунті.

Перевагами вирощування картоплі методом аеропоніки є:

відсутність загрози хвороб рослин, які передаються через ґрунт;

економія близько 30-40% поживних речовин і добрив порівняно зі звичайним способом.

SEEDS.org.ua за інформацією AgroXXI

Інфоіндустрія

Читайте нас у Telegram

Пов’язані теми:

Популярні Новини

Підпишись на Infoindustry