Лаванда — вигідна ніша для аграріїв Півдня та Закарпаття

Лаванда містить цінну ефірну олію (0,2-2,3%). Крім косметичнї галузі, лаванда почала використовуватися в харчовій промисловості, її можна додавати до кексів.  Є мед з використанням кулінарної лаванди, що надає продукту особливого смаку. У зв'язку з анексією Крима, потреба у лаванді значно збільшилася.

В Україні є досить великі насадження лаванди. У Миколаївській, Запорізькій області — плантації по 1 га. «Є плантація в 7 га на Закарпатті. Туди буде організовано бізнес-тур за підтримки благодійного фонду «Ласка». Дуже велика кількість вітчизняних аграріїв цікавиться вирощуванням лаванди та лавандину. Попит з кожним роком збільшується. Раніше була велика конкуренція між Францією та Болгарією. Також площі під лавандою збільшуються у Китаї», — розказав Олег Коваленко, завідувач кафедрою рослинництва та садово-паркового господарства КНАУ, на конференції «Український травяний бізнес 2020» у Миколаєві.

Перед закладенням плантації варто перевірити кислотність грунту. Оптимальне рН для лаванди — від 6,5 до 7,5.

Традиційно лаванду збирають серпами, електроножицями, секаторами, вручну. Проте культуру можна збирати і механізовано, є спеціальні навішувачі на трактор. Але при цьому варто визначитися з ринком збуту, адже деякі підприємства не приймають сировину з домішками.

Найбільша стаття витрат при вирощуванні — первинна закупівля посадкового матеріалу. Саджанці коштують 1-3 доларів. Один гектар можна засадити вручну, техніка для висаджування коштує від 30 до 300тис грн. Проте завод по переробці лавандовоі олії буде коштувати 30-50 тис доларів, це варто враховувати при плануванні обсягів висадки.

Попитом користується не тільки наземна частина рослини, а й підземна. «Є цікаве технологічне рішення, але воно ше в процесі розробки», — розказав Олег Коваленко.

На 5-6 рік припадає максимальний урожай лаванди. Для гарних врожаїв потрібне краплинне зрошення.

Свіжа лаванда коштує 45-60 грн/кг. Висушена 120-180 грн/кг. Сушити оптимально в провітрюваному приміщенні, в підвішеному стані, без потрапляння сонячного світла. Щоб зберегти колір, збирати квіти потрібно в першій половині цвітіння. Подарунковий набір коштують 900-900. Одне суцвіття — 80 копійок. Саме з суцвіть отримують олію. Ціна квіткової води сягає 1,5 тис грн.

Ще одна стаття прибутку — проведення фотосесій на плантаціях. «Фотосесія коштує 200-500 грн за годину. Заявок дуже багато», — додав спікер.

 

ІА «Інфоіндустрія»