20.07.2020
Порівняно пізній строк сівби та відносна скоростиглість дають змогу вважати гречку важливою страховою культурою, якою можна пересівати не лише озимі, що загинули, а й ярі зернові, повідомляє “ПроАгро Груп”.
Як зазначає Антон Рарок, завідувач лабораторії селекції і насінництва НДІ круп’яних культур ім. О. Алексеєвої, гречка росте і розвивається порівняно швидко. Посіяна у чистому вигляді або в суміші з кукурудзою, соняшником, горохом, вона дає досить високі врожаї зеленої маси.
Завдяки швидкому розвитку надземної маси гречка краще, ніж інші культури, пригнічує бур’яни. При цьому дещо поліпшуються агрофізичні властивості ґрунту – в ньому активізуються фізико-хімічні й біохімічні процеси.
Крім того, гречка здатна несимбіотичним шляхом фіксувати азот бактеріями Azospirillum bacter у ризосфері коріння. Все це сприяє кращому живленню рослин, які висівають після гречки. Завдяки дрібному розгалуженню кореневої системи рослин ґрунт після гречки залишається порівняно пухким.
Пожнивні рештки гречки, на відміну від пожнивних решток злакових, містять більше нітрогену (азоту), фосфору, що сприяє підвищенню родючості ґрунту. Отже, гречка у сівозміні є добрим попередником для озимих зернових та інших культур.
Инфоиндустрия
Читайте нас у TelegramПов’язані теми: