Новий тренд тваринництва: жаростійкі корови

Корови, як і будь-який живий організм, здатні переносити тепловий стрес. Подібно до людини, вона втрачає продуктивність, менше їсть та витрачає більше енергії на терморегуляцію.

Найгіршим для корів є поєднання високою температури та вологості, простіше кажучи, коли на вулиці “парилка”. Всього за два таких критичних дні в одному лиш Канзасі загинуло біля 10 000 корів. Зміни клімату в майбутньому не зроблять цю проблему менш актуальною. До речі, оптимум для корів лежить в межах 5-25°С.

Корови, як і люди, багато споживають їжі, щоб лишатись теплокровними, бо їжа є основним джерелом енергії в організмі. Молочні корови багато їдять і багато перетравлюють, отже виділяють багато енергії, а густа шерсть не дозволяє їй розсіюватись. Внаслідок перегріву корівки стають менш продуктивними, що завдає $670 млн втрат молочній галузі США. До цього моменту головним інструментом були вентилятори та спрінклера. 

Нещодавно фермери в шести різних точках помітили цікаву мутацію – короткошерстість. У тому числі її виявили на острові Санта-Крус та Венесуелі. Температура їх тіла десь на 0.56° нижча (на 1°F) за температуру звичайних корів. Один з фермерів, що тримає таких корів, отримує від них на 1800 фунтів молока більше за одну лактацію однієї корови (близько 815 кг). Але таку користь від мутації можна отримати лише в спекотному і вологому кліматі, тоді як в спекотному і сухому вона майже не дає переваг.

Повідомляє popsci.com.

Читайте нас у Telegram

Пов’язані теми:

Підпишись на Infoindustry