Новорічний бенкет не всім по кишені

Цього року продукти харчування на новорічні свята коштуватимуть дорожче, ніж у 2016 році. За даними Державної служби статистики, індекс споживчих цін на продукти харчування і безалкогольні напої за рік в середньому зросли на 18%. Найбільше подорожчали м’ясо і м’ясні продукти, а також молоко, сир та яйця.У грудні поточного року, порівняно з груднем 2016 року, суттєво зросли ціни на низку овочів: буряк (+62%) та моркву (+59%), а вартість «новорічних» фруктів – мандарин зросла на 68%.

Підвищилися ціни на м’ясо, молоко та продукти переробки. У середньому вартість свинини зросла на 38%, яловичини – 33%, а курятини – 28%. Молоко і пшеничний хліб за рік подорожчали на 22%, яйця – в середньому на 23%. Основними причинами росту цін є стрімке зменшення поголів’я великої рогатої худоби і свиней, що разом з інфляцією призвело до подорожчання м’яса і молока, а також продуктів їх переробки.

Єдиними товарами, де спостерігається подешевшання є цукор і гречка. Так, вартість гречки знизилася на 35%, а цукру – на 14%.

«Не дивлячись на інфляційні процеси, ріст цін на овочі та фрукти є типовим для передноворічних тижнів, оскільки це період активного імпорту іноземних товарів. Також для зимового періоду характерний ріст цін на молоко під впливом сезонного зниження виробництва. У подальшому можливий ріст цін на м’ясо, що зумовлене подорожчанням на світовому ринку, так і скороченням поголів’я на внутрішньому ринку», – прокоментувала Дар’я Гриценко, експерт аграрних ринків Асоціації «Український клуб аграрного бізнесу».

Інфоіндустрія

Читайте нас у Telegram

Пов’язані теми:

Популярні новини

Підпишись на Infoindustry