Саме час долучитись до експорту яловичини в країни ЄС

Наразі експорт української яловичини за січень-липень 2022 року становить лише 36% від тогорічного за аналогічний період.

За словами Максима Гопки, аналітика УКАБ, від початку війни в Україні підприємства, які займаються забоєм і первинною обробкою ВРХ, працюють на мінімальних потужностях. Забійна маса сільськогосподарських тварин (виробництво яловичини та телятини) протягом перших семи місяців 2022 року скоротилась на 22,3%, порівняно з минулим роком, та становить 97,6 тис. тонн. Переробні м’ясні комплекси неспроможні скуповувати в довоєнних обсягах тварин через обмеження збуту продукції, зміни експортної логістики та значне скорочення внутрішнього попиту.

Виробництво яловичини в Україні останніми роками було експортно орієнтованим. У 2021 році 84,6% логістики припадало на морський транспорт у такі країни як Китай, Казахстан, Узбекистан, Азербайджан, Грузія. У зв’язку із закриттям українських портів логістика потребувала змін. Як наслідок, у травні було укладено нові домовленості з Єврокомісією, відповідно до яких було узгоджено транзит яловичини через країни ЄС для подальшої торгівлі. Ця угода дала змогу почати процедуру відновлення експорту м’яса з України.

“У результаті, за січень-липень 2022 року було експортовано 5,34 тис. тонн української яловичини, – це лише 36% від тих об’ємів, які було експортовані у 2021 році в аналогічний період часу. Активними імпортерами залишаються Китай, Азербайджан, Казахстан. В червні було експортовано 0,93 тис. тонн, а в липні торгівля зросла на 33% та вже становить 1,23 тис. тонн. Тому можна спрогнозувати, що в серпні експорт поступово зросте через відкриття українських портів для зернових”,  – зазначає експерт.

Водночас, на світових ринках найбільші країни-виробники яловичини збільшують свої обсяги експорту. Зокрема найбільші виробники яловичини за перших два квартали 2022 року помітно наростили свої об’єми постачання до ЄС, яке суттєво зменшило внутрішнє виробництво яловичини через скорочення молочного стада з переорієнтацією на збільшення поставок молока та зменшення виходу тварин на забій. Саме скорочення поголів’я м’ясних корів обумовлено структурною збитковістю галузі.

“Україна, яка отримала статус кандидата до ЄС, може в найближчому майбутньому долучитись до експорту яловичини в країни ЄС. Компетентні державні органи мають повноцінне право переглянути правила торгівлі української яловичини та розробити механізм виходу продукції на ринок ЄС. Це, в свою чергу, допоможе українським компаніям знаходити нові місця збуту, а європейським країнам мати надійного, близького постачальника якісної продукції”, – пояснює Максим Гопка.

Читайте нас у Telegram

Пов’язані теми:

Популярні новини

Підпишись на Infoindustry