Технічні умови є власністю підприємства-виробника

Харчова продукція може бути виготовлена як згідно ТУ, так і за ДСТУ. Вимоги до продукції, що зазначені в державних стандартах науково обґрунтовані та напрацьовані роками, а продукція згідно ДСТУ виготовляється, як правило, за класичними рецептурами з відповідними уставленими технологіями.

Про це розказала Тетяна Сергєєва, провідний інженер ДП «Миколаївський науково-виробничий центр стандартизації, метрології та сертифікації», на конференції “Сертифікація в галузях рослинництва, бджільництва та переробки”, організованій БФ “Ласка” та проектом UHBDP.

Тоді як ТУ (технічні умови) розробляє сам виробник, якщо на певний новий вид продукції взагалі не існує державних стандартів, або ж якщо йому потрібно розширити асортимент продукції, запровадити новітні розробки, вдосконалити технологічний процес, упаковку тощо. “Технічні умови на харчову продукцію розробляються підприємством-виробником і є його майновою власністю, тож ознайомитися з ним можна лише з дозволу власника”, – додала Сергєєва. Технічні умови можуть бути частиною стандарту, коли потрібно запровадити нове виробництво, покращити або змінити технологію. ТУ потрібні для участі у тендерах.

Не залежно від того, виробляється продукція за ТУ чи ДСТУ, головне, щоб підприємство чітко дотримувалося вимог зазначених в нормативному документі і вказувало достовірну інформацію на маркуванні.

ІА “Інфоіндустрія”

Читайте нас у Telegram

Популярні новини

Підпишись на Infoindustry