18.02.2025
Китайські вчені розробили новий сорт рису, який містить коензим Q10 (CoQ10) – природний антиоксидант, що відіграє важливу роль у підтримці здоров’я серця та загальному енергетичному обміні організму.
У природних умовах більшість зернових культур, включаючи рис, виробляють іншу форму цієї речовини – CoQ9, яка менш корисна для людини. Щоб отримати “кращу” версію антиоксиданту, дослідники провели генетичну модифікацію ферменту Coq1, що дозволило рису синтезувати саме CoQ10.
Експерименти показали, що модифікований сорт рису не поступається традиційному за врожайністю, а його корисні властивості зберігаються навіть після термічної обробки (приготування страв з рису). За словами вчених, якщо люди щодня вживатимуть цей рис, вони отримуватимуть 1-2 мг CoQ10. Десь стільки ж людина щодня отримує з м’ясних продуктів, які є одним із звичних джерел цього антиоксиданту.
Ця технологія відкриває нові перспективи для покращення якості життя та здоров’я людей. Учені сподіваються, що їхній метод можна застосувати і до інших сільськогосподарських культур, збагачуючи їх важливими поживними речовинами без необхідності вживання додаткових добавок, на кшталт БАДів.
Повідомляє Agropages
Читайте нас у TelegramПов’язані теми: