Українського часнику в Україні немає й не буде

Вже давно українці споживають переважно китайський часник, українського часнику в нашій країні немає і не буде. І це зовсім не через погоду, – в Україні досі критично мала кількість професійних виробників часнику.

Так вважає Андрій Марущак, комерційний директор «Ван Дайк Технікс‎‎‎‎»‎‎, компанії, яка спеціалізується на професійних рішеннях для зберігання овочів та переробки ягід, фруктів та овочів.

«Наразі ми запускаємо систему зберігання часнику, який збиратимуть приблизно на початку липня. Часник в Україні всі вирощують озимий.

Однак українського часнику в Україні немає і не буде. І це зовсім не через погоду – в Україні критично мала кількість професійних “вирощувачів” часнику. Їх можна порахувати на пальцях однієї руки», – розповів Андрій Марущак в інтерв’ю SEEDS.

Також в Україні до цього часу критично мало потужностей для професійного зберігання часнику, додає фахівець. Але не це основна проблема.

«Українці ще довго їстимуть китайський часник, хоча у нас є чимало гарних сортів, але в Україні немає достатньої кількості насіннєвого матеріалу. Зрештою, і площі є, і фермерів, які бажають вирощувати саме часник – теж достатньо. Однак тут потрібно дуже ретельно до всього підходити.

Для часнику потрібна спеціалізована техніка, а вона коштує грошей і підходить тільки для вирощування цієї культури. Так, часник коштує дорожче за картоплю, але слід враховувати, що врожайність картоплі – 40 тонн з гектара, а часнику – приблизно 7 тонн», – нагадав експерт.

За його словами, вирощувати часник – це дійсно дорога справа, розрахована, швидше, на дрібних фермерів, які вирощують його, скажімо, на 20 гектарах. Однак 100 гектарів часнику – це вже космічний масштаб для України, вважає Андрій Марущак.

Читайте нас у Telegram

Пов’язані теми:

Популярні новини

Підпишись на Infoindustry