Як захистити цибулю та часник від стеблової нематоди

Поки що не створені сорти цибулі й часнику, стійкі до стеблової нематоди, а ефективні нематициди на ринку України не представлені, захист від хвороби включає тільки профілактичні та агротехнічні методи.

Для профілактики захворювання потрібно проводити огляди  протягом всієї вегетації та під час зберігання врожаю для своєчасного виявлення і вибракування хворих на нематоду рослин. Потрібно обов’язково перевіряти посівний матеріал перед садінням, виділяти вогнища стеблової нематоди безпосередньо в полі, ретельно перебирати та просушувати врожай перед закладанням його в сховище, періодично видаляти уражені цибулини під час зберігання.

В сховищах необхідно підтримувати температуру повітря на рівні 1-2 °С, відносної вологості – до 70%.

Посадковий матеріал потрібно зберігати у в окремих засіках.

Використовувати врожай з інфікованих площ лише для товарних цілей і нетривалого зберігання.

Дезінфекція техніки, обладнання, інвентарю, тари 4%-м розчином формаліну; у сховищах спочатку проводять суху дезінфекцію, через тиждень білять гашеним чи хлорним вапном, а після побілки приміщення добре просушують.

Потрібно пам’ятати про економічний поріг шкідливості стеблової нематоди -20 особин на 1 кг ґрунту.

При виявленні в ґрунті було такої чи більшості чисельності паразита вирощувати цибулю або часник на такому полі не рекомендується.

Інфоіндустрія за матеріалами agrotimes.net