08.09.2021
Смородину вирощують у 22 країнах світу, з них – 16 в Європі. Щорічне виробництво ягід смородини в світі, за даними ФАО ООН, становить 650-700 тисяч тонн. Основна їх частина припадає на ягоди саме чорної смородини.
У 2020 році ціни на чорну смородину сильно впали практично у всіх регіонах виробництва, що в майбутньому, найімовірніше, призведе до викорчовування частини плантацій даної ягоди. Ціни на червону смородину «просіли» не так сильно.
Про це у коментарі ІА “Інфоіндустрія” розказала Катерина Звєрєва, міжнародна консультантка ФАО ООН, керівниця Міжнародної інформаційно-аналітичної платформи East-Fruit.com.
Понад 95% світового виробництва ягід смородини припадає на країни Європи. Багато смородини вирощують у Польщі та Україні.
Точну кількість насаджень смородини в нашій країні вирахувати складно, оскільки значна частина ягоди виробляється в невеличких домогосподарствах, які не враховуються офіційною статистикою, додає Звєрєва. В цілому в Україні під червоною і чорною смородиною зайнято приблизно 5000 гектарів – превалює саме чорна смородина.
В середньому щорічний урожай смородини складає близько 25 тис. т. при середній врожайності ягоди – 5,04 т / га. За урожайністю Україна – один зі світових лідерів, наприклад, в Польщі урожайність смородини – до 5 т / га.Рекордсмени за збором смородини – Нідерланди – близько 7 т / га.
“Якщо господарство хоче займатися експортом смородини, то, передусім, потрібно вкладатися в маркетинг і просування культури споживання цієї продукції. На сьогодні цим займається дуже мало господарств. При цьому вирощування смородини дає роботу галузі переробки – з неї виробляють джеми, соки тощо”, – радить фахівець.
Попит на смородину не збільшується, він є стабільним протягом останніх 10 років. “Відповідно, говорити про те, що це зростаючий ринок не можна. До того ж ціни на смородину минулого року продемонстрували падіння, що в подальшому може призвести до викорчовування плантацій смородини”, – прогнозує Катерина Звєрєва.
ІА “Інфоіндустрія”
Читайте нас у Telegram