Спецпроект «Підсумки 2018». 11094 сортів рослин на ринку України

Інформаційно-аналітичне агентство “Інфоіндустрія” про  формування сортових рослинних ресурсів України в рамках спецпроекту “Підсумки-2018”. Сьогодні у цій статті зібрано інформацію про сортові рослинні ресурси України станом на 22.12.2018 року.

Сільське господарство повинне забезпечити стійку продовольчу безпеку та  економічний розвиток у контексті нинішніх і майбутніх глобальних проблем.  Для забезпечення цієї мети надзвичайно важлива роль припадає на нові сорти рослин і високоякісного насіння в забезпеченні динамічного та стійкого ведення сільського господарства.

Сорт як засіб сільськогосподарського виробництва застосовують для підвищення врожайності та якості продукції сільськогосподарських культур.
Ґрунтово-кліматичні й агротехнічні умови вирощування, напрями використання культури визначають вимоги виробництва до сортів. Для сортів усіх сільськогосподарських культур ці вимоги можна звести до кількохосновних груп: висока і стійка врожайність по роках; стійкість до
несприятливих умов середовища; висока екологічна пластичність, що забезпечує високу врожайність за сприятливих умов вирощування та підвищення нижнього порогу її за екстремальних умов; тривала і особливо комплексна стійкість до хвороб і шкідників; придатність до інтенсивної технології, механізованого вирощування, збирання та переробки; висока якість продукції, заради якої культивується сорт.

Історія минулого та сьогодення свідчать, що тільки на основі нових сортів можливий прогрес у галузі рослинництва.

Згідно з чинним законодавством України на її території мають право на поширення сорти, занесені до Державного реєстру сортів рослин, придатних до поширення в Україні (далі – Реєстр). Забезпечення функціонування та ведення Реєстру покладено на Міністерство аграрної політики та продовольства України.
Наразі в структурі Реєстру об’єднано 13 груп, а саме: виноград, декоративні та лікарські, плодові та ягідні, бобові, буряк, злаки, картопля, кормові, круп’яні, овочеві, олійні та прядивні, сільськогосподарські інші, інші.

Станом на 20 грудня 2018 року до Реєстру сортів рослин унесено 11094 сортів, із них 6451 іно- земної та 4643 вітчизняної селекції.

 

 

Інфоіндустрія

Читайте нас у Telegram

Популярні Новини

Підпишись на Infoindustry