Розвиток мишоподібних гризунів

Захист сільськогосподарських угідь від мишоподібних гризунів проведений на площі: всього 829 тис. га (в 2017 р. – 639 тис. га), з яких озимих зернових культур оброблено 523 тис. га (в 2017 р. – 422 тис. га).У західних, центральних та південних регіонах танення снігу призвело до затоплення 20-60% нір мишоподібних гризунів, особливо у понижених місцях рельєфу (Закарпатська, Луганська, Полтавська, Хмельницька, ін. обл.). Популяція гризунів знаходиться у пригніченому стані та характеризується низькими показниками життєдіяльності. Лише, у прикрайових смугах окремих полів Вінницької, Волинської, Київської, Херсонської, Чернівецької областей дещо підвищена, зокрема в озимині 4-5, багаторічних травах 5-10 жилих колоній на гектар.
Надалі розвиток мишоподібних гризунів залежатиме від погодно кліматичних умов, сприятливе поєднання яких зумовлюватиме збільшення чисельності та шкідливості ссавців. За середньодобової температури +5ºС відновиться розмноження та переселення гризунів у посіви озимих зі скирт соломи, інших стацій. Посіви зі щільністю понад 3-5 колоній на гектар потребують захисту через внесення в жилі нори дозволених до використання родентицидів.

Найбільше захист сільгоспугідь від мишоподібних гризунів проведений в господарствах Тернопільської (139,2 тис. га) та Хмельницької (133 тис. га) областей. Також за тиждень збільшилися обсяги оброблених площ від мишоподібних гризунів у Херсонській (до 113 тис. га), Одеській (до 100 тис.  га) та Запорізькій (до 66,4 тис. га ) областях.
Хімічними родентицидами оброблено 714 тис. га, біологічними – 83 тис. га сільгоспугідь.

Інфоіндустрія за матеріалами consumer.gov.ua

Читайте нас у Telegram

Пов’язані теми:

Популярні Новини

Підпишись на Infoindustry